Špajza 13. travnja 2016.

Prirodno i fino: Domaće ekološko vino

bijelo i crno vino.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Proizvodnja i konzumacija ekoloških vina u Europi je u sve većem porastu, što zadnjih godina prati i Hrvatska.

Zašto baš organsko?

Proizvodnja ekoloških vina podrazumijeva uzgoj zdravog grožđa, pri čemu se poštuju biološki zakoni, podržavaju i unapređuju prirodna plodnost i biološki procesi u zemljištu te se koristi njegova mikrobiološka aktivnost koja pridonosi pravilnoj prehrani loze.

U ekološkom vinogradarstvu zabranjena je uporaba mineralnih gnojiva i sintetičkih pesticida u zaštiti. Ekološki vinograd mora biti dovoljno udaljen od industrijskih zagađivača, većih prometnica i poljoprivrednih zemljišta pod konvencionalnim uzgojem, a prelazak s konvencionalnog na ekološki uzgoj traje 3 godine, nakon čega proizvođači upisani u Upisnik ekoloških proizvođača mogu za svoje proizvode dobiti oznaku ekološkog proizvoda.

Čak je 5 prednosti ekoloških vina nad konvencionalnim:

1. Ne sadrže ostatke pesticida i herbicida
2. Eko vina se ističu po specifičnoj tjelesnosti i strukturi vina.
3. Sadrže dvostruko nižu razinu sumpornog dioksida (SO2)
4. Ekološka vina u boci višestruko sporije stare
5. Ostaju slasna i užitna za pijenje nakon 6 i više godina Hrvatska ekološka vina

Eko vino | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Sve veća potražnja kupaca potvrđuje vrijednost truda koji je potreban za svaku bocu ekološkog vina. U bio&bio trgovinama u sklopu projekta poticanja domaćih eko proizvođača prisutna su kvalitetna ekološka vina Terra Madre iz srednje i južne Dalmacije, Bolfan iz Hrvatskog Zagorja, Volarević iz južne Dalmacije te Ivan Dolac s otoka Hvara i Roki's s otoka Visa. Bijela i crna vina te rosei i pjenušci spomenutih brandova zadovoljili su stroge kriterije ekološke proizvodnje i nose markicu ekoproizvoda.

Porast proizvodnje hrvatskih organskih vina Ekološka proizvodnja vina u svijetu bilježi kontinuirani rast, a sa sve većom educiranošću raste i svijest hrvatskih proizvođača, ali i potrošača.

Podaci Ministarstva poljoprivrede pokazuju da je 2010. godine u svrhu proizvodnje organskih vina bilo obrađivano 400 ha zemlje dok je podatak za 2012. godinu 633 ha, a za 2014. godinu 930,98 ha. Podaci pokazuju i da je više od 200 eko-vinara Ministarstvu podnijelo zahtjev za plemenitu vinovu lozu.

Ekološko vinarstvo važan je doprinos sigurnosti hrane, koji nam omogućuje konzumaciju kvalitetnih proizvoda, istodobno čuvajući biološku ravnotežu okoliša.

Nazdravite zdravlju i uživajte u proljeću uz čašu domaćeg ekološkog vina! Najbolji izbor domaćih ekoloških vina potražite u bio&bio trgovinama bio&bio!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.