Špajza 11. svibnja 2016.

Prvi smo pili piva s teraninom i tartufima!

San Servolo
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi ste vjerojatno već čuli za mini pivovaru San Servolu na samom ulasku u Buje. Ali vjerojatno niste znali što sve nevjerojatno tamo rade!

Moderna pivovara s prekrasnom pivnicom ponosno se diči na brdašcu na sjeverozapadu Istre. U totalno vinskom kraju bila je stvarno hrabrost otvoriti nešto takvoga, ali rezultati su tu - pivo se prodaje po cijeloj Hvatskoj, Italiji, a uskoro će biti otvoren i bed & breakvast u neposrednoj blizini pogona. Iako utorkom pivnica ne radi, radi masterbrewer Ivan Vidmar, Labinjanin koji je iskustvo stekao u Velebitskoj pivovari.

Uz klasične produkte pivovare San Servolo, svijetlo, crveno i tamno pivo nedavno pojačano i specijalnim Goldom, ove se godine događa pravo istarsko proljeće. Naime, obitelj San Servola prvo su obogatile APA i IPA (stilovi american pale ale i india pale ale) praćene sjajnim plakatom na kojem piše samo "Opa!". Dva različita piva koja prate trendove što polako ali sigurno osvajaju domaću scenu, osvanula su i ovdje pa sad draškaju nosnice i grla obožavatelja gorčih piva.

San Servolo | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

No, u APAma i IPAma je Hrvatska već više nego pristojno zastupljena kroz Zmajsku pivovaru, Novu Rundu, Varionicu ili Medvedgrad, ali u San Servolu su napravili nešto potpuno drugačije! U suradnji s Natura Tartufima skuhali su pivo s tartufima, odnosno, kako je rekao Ivan - bio je to dry tartufing, tarufi su ubačeni nakon kuhanja. Serija je limitirana, pa za kušanje potražite neki od restorana u kojima se jedu proizvodi Natura Tartufa.

Još luđa ideja je bila ona da se u suradnji s Aura proizvodi d.o.o. - napravi piva s teraninom! Ovaj liker od vinske sorte tean sam po sebi je kompleksno i vrhunsko piće, obožavano od nježnijeg spola, ali ovu kombinaciju je rijetko tko očekivao.

Dojmovi? Pa oni su jedinstveni za svaku personu, ali mogu samo naglasiti da je pivo mekano, izvrsne strukture, a što se detalja tiče, preporučam da i tatufe i teranino otvorite u dobrom pivskom društvu i dugo raspravljate o dojmovima. Pivo s teraninom će voljeti ljubitelji suhog hmeljenja, kao i oni koji vole osjetiti travu i zelenilo u svojoj pivskoj čaši, a pivo s tartufom oni koji su i do sada obožavali ovu malu čudnu podzemnu gljivu. Totalna šuma, miris mokre zemlje oko panja, divno!

San Servolo | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

U svakom slučaju, zanimljivo i raritetno, a kako svijet pripada onima koji se usude - svaka čast San Servolu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.