Špajza 26. rujna 2016.

Prvo Viško Pivo: Ljubav je rođena!

Viško pivo
foto: facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvatska je pivska scena procvjetala u posljednje dvije godine, i sada konobarima stvarno nije lako odgovoriti na pitanje – koje pivo imate? Među pionirima na hrvatskom pivskom nebu je i jedna norveško-viška kombinacija koja predstavlja pravo osvježenje, pogotovo kad smo kušali njihova piva spojena s vrhunskom europskom gastronomijom!

Prvo Viško Pivo osnovali su poznati viški vinar Damir Radica, producenti Nebojša Taraba i Miodrag Sila, te Norvežanin Kjell Einar Karlsen.

Taj nekadašnji direktor prodaje pivovare Nøgne Ø, jednog je dana kupio kuću na Visu i upoznao ostatak ekipe s kojom je i došao na ideju da pokrenu pivovaru na ovom našem divnom otoku.

Viško pivo | Author: facebook foto: facebook

Osnivač iste pivovare i Kjellov prijatelj Kjetil Jikiun te novi partner u Iraklisu na Kreti je već bio pokrenuo svoju pivovaru, pa kad su mu to predložili da to napreve i na Visu – moglo se prijeći i na izvršenje. Nažalost, tu se ispriječila hrvatska birokracija, pa su prve ture Viškog piva svarene u pivovari u Arendalu.

Viško pivo | Author: facebook foto: facebook

Dobre su vijesti da je upravo ovih dana potpisan i posljednji papir, tako da će uskoro Viško pivo prestati biti Norviško!

Viško pivo | Author: facebook foto: facebook

Distribuciju je preuzeo remetinečki Magic Beer Room, pa su u Zagreb početkom srpnja došle prve tri vrste Viškog: saison, pale ale i porter.

Publika ih je jako dobro prihvatila, a kulminacija je uslijedila na Craft Beer Festu u Medulinu, gdje je Saison odnio nagradu za najbolje pivo festivala.

Za početak nove pivske sezone, stručna ekipa tročlanoj je paleti dodala i gose te session IPA. Novitete je grupa odabranih konzula, uglednika i novinara imala priliku probati prošlog petka u restoranu Bon Apetit. Michelinovom zvjezdicom ovjenčan norveški chef Hans Petter Klemmetsen je uz pomoć domaćih kolega pripravio sedam slijedova hrane koje je pratilo pet piva iz Prve Viške Pivovare.

Viško pivo | Author: facebook foto: facebook

Gose se iskazao prateći jako fino svježinu riblje uvertire, dok je pun pogodak predstavila IPA, koji je sjajno zaokružio gusju jetru obogaćenu smokvom. Pojelo se tu još i škampa s peršinom i drugim biljem, hobotnica sjajnog Deniza Zembe, te play of the day – meso soba u vlastitom soku s domaćim gljivama uz pale ale, kao i čokoladni desert kojeg je uzvisio fantastični porter. I svima je bilo jasno da se jela na najvišoj razini mogu stapati i s vrhunskim pivima, a ne samo vinima.

Viško pivo | Author: facebook foto: facebook

Gozba na visini, šestom katu ugodnog restorana, dala nam je do znanja da je Hrvatska objeručke prihvatila moderne pivske stilove, i da je lijepa budućnost Prvoj (Nor)Viškoj pivovari – definitivno zagarantirana.

Do prvih galona stvorenih na viškom tlu – pivili! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.