Miris punjene paprike zasigurno je jedan od omiljenih iz djetinjstva. Iako ljeti volimo i roštilj te lagane salate i voćne delicije, punjene paprike daleko su ispred svih takvih i sličnih specijaliteta na listi najdražih ljetnih jela.
Priprema ne zahtijeva pretjerano mučenje za štednjakom, a okusi tradicionalne punjene paprike čisti su užitak.
Punjena paprika zapravo je tursko jelo i vrlo je slična čitavom nizu istočnjačkih jela koja se pripremaju na bazi povrća punjenog mljevenim mesom. Danas sa sigurnošću možemo reći kako smo ovo jelo s pravom prisvojili i pretvorili u pravi ljetni domaći užitak.
Pripremate li domaći umak od rajčice svakako se pozabavite i pripremom veće količine paprika koje zatim možete smrznuti i čuvati za zimske dane kada paprike nisu u sezoni, ali ih je tako divan osjećaj okusiti.
Osim klasičnog punjenja mješavinom riže i mljevenog mesa, paprike možete puniti na nebrojeno mnogo drugih načina. Vegetarijansku verziju pripremite kombinacijom povrća i žitarica poput prosa ili quinoe ili pak jednostavno meso zamijenite povrćem te mu dodajte rižu.
Punjene paprike možete i posve modernizirati te ih napuniti pizza nadjevom od umaka od rajčice, šunkom ili suhom salamom i sirom.
Odlična ideja bit će i zapečene paprike punjene omiljenim nadjevom uz dodatak feta sira koji će divno podići cijelu kombinaciju. Paprikama dodajte omiljeno začinsko bilje pa ih ubacite u pećnicu kako bi ispustile, a zatim povezale sve svoje aromatične sokove.