Špajza 30. rujna 2020.

Restoran Korak - destinacija za ljubitelje visoke gastronomije i vina

foto: Josip Škof
gastro postao gastro.24sata.hr
Na Plešivici je sredinom srpnja otvoren jedinstveni restoran Korak. Kod njih smo proveli ugodnu večer i isprobali niz specijaliteta s potpisom chefa Bernarda Koraka

Otvaranje restorana je logična odluka za renomiranu vinariju, budući da je uspješan pairing izvanredna marketinška metoda. Ipak, otvaranje fine dining restorana, na Plešivici, u vrijeme koronavirusa jest prezentacija i hrabrosti i inovativnosti. Unatoč riziku, chef Bernard Korak je sredinom srpnja pripremio prvu večeru u novootvorenom restoranu u sklopu vinarije. I interes je veći no što su očekivali.

Bernard Korak je, simbolično, zakoračio u fine dining uz mentorstvo Priske Thuring u Dubravkinom Putu. Potom je otišao u Hišu Franko, restoran Ane Roš koji je ove godine nagrađen s dvije Michelin zvjezdice, a odradio je i nekoliko mjeseci  u prestižnoj Osteriji Francescani chefa Massima Botture koja je nekoliko puta bila na vrhu liste World's 50 Best Restaurants. Početkom ljeta Bernard je preuzeo kuhinju obiteljskog restorana i dokazao da je hrana podjednako dobra kao i njegov hvalevrijedan životopis. 

 | Author: Josip Škof foto: Josip Škof

Inspiracija dolazi iz neposredne okoline

U restoranu Korak od srijede do petka poslužuju večere, a subotom i nedjeljom rade u vrijeme ručka. Budući da je kapacitet relativno malen, do 15 gostiju, poželjno je rezervirati svoje mjesto. Mogli bi poslužiti i više, ali ne žele odstupiti od standarda koji su postavili. A postavili su ga visoko – s osam, ponekad i deset sljedova.

Prema riječima vlasnika, gospodina Velimira Koraka, s kojim smo pričali tijekom razgleda vinarije, ne rade s osobito skupim ili egzotičnim namirnicama. „Hrana je iz našeg okruženja; povrće je iz našeg vrta ili od susjeda, pastrva je sa Žumberka, a puževe beremo u našem vinogradu“, kazao nam je gospodin Korak. Inspiracija, dakle, proizlazi iz vizualnih i okusnih podražaja u neposrednoj okolini. 

1/5

Dinamična večer(a) kod Koraka

Jedan od osnovnih kriterija kojima se vodimo pri prosudbi restorana je pamtljivost, u nedostatku boljeg izraza. Ima zaista zaboravljivih mjesta, kojih se teško prisjetiti bez pregledavanja fotografija, ali restoran vinarije Korak je daleko od toga. Pamtljivost su zaradili očekivano dobrom  tehničkom izvedbom, ali i pričom iza svakog jela. Od sira s vrhnjem bake Katarina, sourdough čipsa, izvanrednih tortellina s kozjim sirom i cherry rajčicama, mekanom patkom koja se pekla samo 15-ak minuta pa sve do laganog deserta s tri komponente od breskve. Na jelovniku su bili i jesenski klasici, poput bundeve i gljiva te losos pastrva.

Naravno, uz svaki je slijed posluženo i vino vinarije Korak ili njihovih prijatelja s Plešivice, renomiranih vinarija Šember i Tomac.  

1/8

Pojam minimalizam u restoranu Korak ima potpuno pozitivnu konotaciju; tanjuri nisu zatrpani komponentama i nepce (i um) se ne moraju boriti s razaznavanjem okusa. Prezentacija je uredna i nenametljiva, a iznenađenje i interes proizlaze iz prvog zalogaja – baš kao što bi i trebalo biti. 

Lako je u plešivičkim vinogradima, osobito uz ovakvu hranu i čašu pjenušca, zaboraviti da si samo na pola sata vožnje od Zagreba. Naše preporuke! 

 | Author: Josip Škof foto: Josip Škof

U galeriji pogledaj kako nam je bilo na testiranju plešivičkih pjenušaca, u posjetu Vinogradarskoj kući Braje te u bačvariji Golub u Jastrebarskom:

1/6
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.