Špajza 23. studenoga 2016.

Rižoto od bundeve koji ćete obožavati

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Predivna žuta boja, kremasta tekstura i puni okus bundeve - ima li nešto bolje?

Bundeva se sljubila s gorogonzolom i stvorila rižoto koji ćete jednostavno obožavati. Recept smo dobili od Gianfranca Crepaldija - Talijana glavom i bradom i vlasnika trgovine talijanskim delicijama.

Sastojci:

  • 600 g hokaido bundeva
  • 120 g crvenog luka
  • povrtni temeljac
  • 250 g carnaroli riža
  • 2 dl bijelo vino
  • 100 g gorgonzola
  • 30 ml ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 40 g sira grana padano

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema:

  1. Bundevu očistite i narežite na kockice.
  2. Pripremite temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka).
  3. Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici, a drugu polovicu popržite u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica.
  4. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 min.
  5. Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posolite prema želji.
  6. Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušajte te dodajte soli i papra prema potrebi.
  7. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 2-3 minute.

Poslužite posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom - grana padano ili parmiggiano reggiano. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.