Predivna žuta boja, kremasta tekstura i puni okus bundeve - ima li nešto bolje? Rižoto od bundeve nam je jedno od omiljenih jesenskih brzih i utješnih jela
Postoji mali milijun načina na koje se može iskoristit omiljena jesenska namirnica - bundeva: od juha i variva, preko curryja, do slastica, no jedan od najpopularnijih je - rižoto. U ovom receptu zarižoto od bundeveglavna namirnica, bundeva, sljubila se s gorgonzolom i stvorila rižoto koji ćeš jednostavno obožavati.
Ovaj odličan recept smo užicali od Talijana Gianfranca Crepaldija, vlasnika trgovine talijanskim delicijama. Za ovaj recept za rižoto koristi se hokaido tikva, no odlična zamjena je i butternut tikva ili neka treća vrsta.
Rižoto od bundeve
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Rižoto od hokaido tikve
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Hokaido tikva
600
g
Luk
120
g
Povrtni temeljac
Riža za rižoto (carnaroli, arborio, vialone nano...)
250
g
Bijelo vino
200
ml
Gorgonzola
100
g
Maslinovo ulje
30
ml
Grana padano
40
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Bundevu očisti i nareži na kockice.
Pripremi temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka).
Polovicu narezane bundeve zapeci u pećnici, a drugu polovicu poprži u woku na malo maslinova ulja.
Na zagrijano maslinovo ulje dodaj sitno nasjeckani luk i pirjaj do zlatnožute boje. Dodaj rižu, poprži je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodaj topli temeljac stalno miješajući 7-8 minuta.
Dodaj bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posoli prema ukusu.
Pred kraj dodaj komadiće bundeve iz woka i gorgonzolu. Kušaj te dodaj soli i papra prema potrebi.
Ukloni s vatre i pusti da odstoji 2-3 minute.
Posluži posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom grana padano ili parmiggiano reggiano.