gastro postao
Predivna žuta boja, kremasta tekstura i puni okus bundeve - ima li nešto bolje?
Toliko je načina na koje možemo iskoristiti bundevu - od juha i variva, preko currzja, do slastica, no jedan od najpopularnijih je - rižoto. U ovom receptu bundeva se sljubila s gorogonzolom i stvorila rižoto koji ćeš jednostavno obožavati.
Recept smo dobili od Gianfranca Crepaldija - Talijana glavom i bradom i vlasnika trgovine talijanskim delicijama.
Rižoto od bundeve
Sastojci:
- 600 g hokaido bundeve
- 120 g crvenog luka
- povrtni temeljac
- 250 g carnaroli riža
- 2 dl bijelog vina
- 100 g gorgonzole
- 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 40 g sira grana padano
Priprema:
- Bundevu očisti i nareži na kockice.
- Pripremi temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka).
- Polovicu narezane bundeve zapeci u pećnici, a drugu polovicu poprži u woku na malo maslinova ulja.
- Na zagrijano maslinovo ulje doda sitno nasjeckani luk i pirjaj do zlatnožute boje. Dodaj rižu, poprži je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 minuta.
- Dodaj bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posoli prema ukusu.
- Pred kraj dodaj komadiće bundeve iz woka i gorgonzolu. Kušaj te dodaj soli i papra prema potrebi.
- Ukloni s vatre i pusti da odstoji 2-3 minute.
- Posluži posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom grana padano ili parmiggiano reggiano.