Špajza 28. svibnja 2013.

Roki's, Vis

roki's slika.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Vis, otok mnogobrojnih gastronomskih užitaka, obiluje restoranima i konobama. Zaista, mnogi od njih nadaleko su poznati, i to iz opravdanih razloga. Jedna od viških institucija konoba je Roki's. Tri su stvari koje se vežu uz ovo mjesto, smješteno u središnjem, ravničarskom dijelu otoka, u Pliskom polju.

Prva su peke, druga su vina, a treća je kriket. Da, Vis je pomalo neobičan otok. Pri prvom posjetu Visu ostali smo bez ručka kod Roki'sa upravo radi kriketa. Jednostavno, cijeli restoran zauzeli su igrači koji su se došli počastiti i okrijepiti nakon partije kriketa. Kako sama konoba nije velika, to je bilo dovoljno da dobijemo košaricu. Ovaj put bili smo pametniji, pa smo Roki's obišli par dana prije velikog turnira u kriketu. Upravo radi toga, vlasnika, Olivera Rokija, jedva smo uhvatili na kratko jer smo htjeli čuti i o njegovim vinima.

Na vrijeme smo najavili da stižemo i dogovorili peku. Preporučili su nam da uzmemo ribu, a kako je to rjeđa varijanta pod pekom, poslušali smo savjet. Ulazak u sam Roki's možda nije najreprezentativniji. Kao da ulazite u nečije dvorište koje je istovremeno radionica, odlagalište i parkiralište. No, znakovi nedvosmisleno ukazuju kuda treba ići i jednom kad ste stigli do kuće, nađete se u sasvim ugodnom okruženju, ispod krošnje velike murve (duda). Ako malo prošećete dvorištem, pronaći ćete i fascinantno mjesto gdje se sprema hrana ispod peke. I, iako je to "samo nekoliko željeznih posuda" posutih pepelom i žarom, one posjeduju nekakvu mitsku privlačnost, a vatra pak djeluje hipnotički, pa nam se činilo da promatramo neko veliko blago. A blago je bilo nama kada je na stol stigla naša peka s dva kokota i naravno, pripadajućim povrćem.

Ugodno mjesto s odličnim pekama
Fantastično mekano i sočno meso kokota, u onom toču koji se stvori od okolnog povrća, na neko vrijeme zatvorili su nam usta. Skidamo kapu kokotu pod pekom! Uz ribu je dobro išla lokalna, Roki's Bugava, vino sorte Vugava (ili Bugava) koje po ekološkim načelima proizvodi sam vlasnik. Praktički nepoznata u drugim dijelovima Dalmacije, Vugava ima par uspješnih realizacija na Visu i iznimno pristaje uz lokalnu spizu. Roki's Bugava je moćno bijelo vino zlatno žute boje i bilo je dobra pratnja našoj ribljoj peki.

Ono što nam, doduše, nije jasno jest cijena koju za butelju plaćaju restoranski gosti. Kako i zašto, vino, koje u samom restoranu možete kupiti za 60kn, na kraju platite 120kn ukoliko ga i konzumirate u restoranu, tri metra dalje od podruma, tj. garaže u kojoj se proizvodi? Takva logika nije nam jasna, a bome, niti simpatična. Konoba Roki's ima sasvim jasnu i jednostavnu politiku. Zvijezde jelovnika su peke i jela s gradela, možete dobiti neka poneko hladno predjelo koje sami proizvode, salatu uz peku, i pokoji domaći kolač za kraj. I to je to, jednostavno, ukusno i za relativno pristojne novce (1kg kokota = 300kn).

Vrsta: konoba
Vlasnik: Oliver Roki
Adresa: Adresa:  Plisko polje 17, 21480 Plisko polje
Grad: Vis
Telefon: +38521714004, +38598328626
Radno vrijeme: pon-ned 13-24h
Kapacitet: 50-ak osoba

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.