Špajza 03. travnja 2019.

Ruby čokolada – najveća čokoladna inovacija u posljednjih 80 godina

foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Čak i ako vam ime brenda Callebaut nije poznato, vrlo vjerojatno ste jeli njihovu čokoladu u slasticama poznatih pastry chefova. Neki od njih u svoju su ponudu već uvrstili i deserte primamljive roze boje – pripremljene s ruby čokoladom.

Krajem 2017. godine portale i društvene mreže preplavila je informacija o novoj vrsti čokolade prirodno roze boje. Nije ni čudno jer je to bilo prvo veliko otkriće u području čokolade u posljednjih osam desetljeća. Ove smo je godine napokon i probali u Choco Boxu i Le Kolaču, ali i u izvornom obliku na predstavljanju brenda Callebaut.

 

Možda vas zanima... Gold Star: Ovaj zvjezdani desert možete napraviti i sami! Recepti

 

Upravo je ovaj belgijski proizvođač sa stoljetnom tradicijom zaslužan za kreiranje nove vrste čokolade. U procesu proizvodnje NISU dodane boje ni voćni ekstrakti, a konačan proizvod okusom neodoljivo podsjeća na kiselkasto voće.

 

 

Na predstavljanju Callebauta u zagrebačkom Westinu beogradski nam je slastičar Krsto Radović, vlasnik uspješne slastičarnice Mandarina, pojasnio i kako se pravilno koristi ruby čokolada.

Svoje pakiranje trebali biste čuvati u suhom i bezmirisnom prostoru, na temperaturi između 12 i 20°C te dobro zatvoreno. U slučaju miješanja sa sastojcima poput vrhnja ili mlijeka, mogla bi izblijediti ili posivjeti zbog promjene pH, a željenu ćete nijansu povratiti dodavanjem kiselosti iz voća ili bojanjem prirodnim sastojcima. Najljepšu boju ruby ima kada pH vrijednost iznosi između 3.3 i 3.8, a na vama je da eksperimentirate i budete kreativni.

„Ruby je veći izazov kuharima nego slastičarima. Zbog specifičnog citrusnog okusa teže ju je ukomponirati u slana jela“, rekao je Krsto tijekom demonstracije. Ruby se vrlo dobro sljubljuje s kavama i čajevima, slatkim sirupima, jakim alkoholnim pićima, voćem, orasima i sjemenkama, povrćem te drugim vrstama čokolade. Ako pak želite eksperimentirati sa slanim kombinacijama, imajte na umu da dobro pristaje uz ribu, sireve, ulja i ocat te začinske bilje i začine.

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Uz ruby čokoladu, Krsto Radović demonstrirao je i pripremu slastica s drugim vrstama Callebaut čokoladed te proizvodima iz Mona Lisa kolekcije. S vrhunskim čokoladama,kvalitetnim bojama i ukrasima mogu se napraviti prava mala čuda, a u nekima smo imali priliku i uživati tijekom i nakon prezentacije.

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

 

Ako želite isprobati Ruby čokoladu ili neke druge Callebautove proizvode,možete ih pronaći, između ostalog, u desertima poznatih slastičarnica Cukeraj, Le Kolač, Amelie,Meet Mia, Biberon i Oš Kolač. Renomirani restorani, poput Noela, Timea, Bateline i Takenoka također su svoje povjerenje dali Callebautu.

Za dodatne se informacije možete obratiti tvrtki Salvia, zastupnici Callebauta za Republiku Hrvatsku.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.