Špajza 29. listopada 2019.

Ručno kovani kuhinjski noževi iz radionice Silvija Hrnčira

foto: @damirkovacic_koda & @iva_nava
gastro postao gastro.24sata.hr
Silvio Hrnčir akademski je kipar i već skoro šest godina djelatnik zlatarne Lapidarium. Autor je nekih od kolekcija nakita. U slobodno vrijeme u svojoj radioni izrađuje također nakit, ali i namještaj, skulpture, lampe, ali i uređuje interijere i eksterijere.

U posljednje vrijeme započeo je s ručnim kovanjem kuhinjskih noževa po uzoru na japanske. Prvo što je napravio je katana/samurajski mač prema tradicionalnoj izradi. Pretraživajući i informirajući se na internetu naišao je na prijatelja Karla Bana koji već 15-20 godina kuje noževe i koji se oduševio katanom. Obzirom na njegovo dugogodišnje iskustvo, poslušao je i njegov savjet da počne kovati kuhinjske noževe. Započeo je s izradom i već na samom početku krenula je i prodaja. Svaki je nož ručno rađen od kovanja sa ručnim čekićem do drške, pa i drvenih ili kožnih korica, a svaki od noževa je i numeriran. Svojoj liniji noževa dao je naziv Shaato kombinirajući svoje inicijale i japanski izraz za umjetnost (aato). Noževi i katane mogu se naručiti preko Instagram profila @_shaato_.

 | Author: @damirkovacic_koda & @iva_nava foto: @damirkovacic_koda & @iva_nava Posljednji izazov bile su, i još uvijek jesu, narukvice od istog materijala od kojeg se rade noževi i katane. Riječ je o suradnji s brendom Nonokai iza koje stoji Adriano Nokaj, ljubitelj muškog i unisex nakita. Obzirom da on sam često izrađuje nakit isključivo za muške, spontano se razvila suradnja i želja da se iskuju čelične narukvice. Rezultati su bili odlični, a kritike vrlo pozitivne tako da se kolekcija širi na razne materijale. Tijekom izrade čelik je podložan visokim temperaturama i neprestanim udarcima ćekića, iako je proces stvaranja vrlo grub, rezultati su veoma skladni i fluentni. Nakit se može kupiti u zlatarni Lapidarium na lokacijama u Zagrebu (Radićeva 10) i u Rovinju (Zdenac 14), kao i preko Instagram profila @_shaato_.

Nonokai brend stoji također i iza Hendrix kolekcije koja je inspirirana zagrebačkim Zelenim takozvanim Hendrixovim mostom. Kolekcija se sastoji od narukvice, prstena, ogrlice i naušnica, a izrađuje se u mjedu i srebru kako bi bila dostupna u dva cjenovna ranga. Taj nakit se može kupiti putem Instagram profila @hendrixbridge.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.