Špajza 08. prosinca 2016.

Rušimo mitove: Pet najvećih laži o zdravoj hrani

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Večera nakon 18 sati, organska hrana ili pak šećer u voću... Saznajte pet najvećih mitova o hrani!

Internet je prepun savjeta o zdravoj prehrani, a mi ih svako toliko volimo i poslušati. No jesu li svi ti prijedlozi zbilja istiniti? Saznajte zašto super zdravi smoothie ipak nije toliko zdrav ili pak hoćete li se nepovratno udebljati uživate li u hrani nakon 18 sati.

Smoothie svaki dan!
Iako je porcija svježeg voća i povrća u finom napitku svakako zdravija zamjena za sendvič od sira i šunke, smoothie umjesto uravnotežene prehrane može se pretvoriti u pravu noćnu moru. Iako internetski stručnjaci govore drugačije, kada odabiremo tek sokove iz omiljenog voća i povrća izostavljamo vlakna kojima su isti ti sastojci prepuni. Vlakna pomažu tijelu da bolje probavlja hranu koju smo unijeli u organizam, a bez njih, tijelo doživljava promjenu kojoj se teško prilagođava. Također, uživanjem u smoothiejima u organizam unosimo velike količine šećera iz voća, čak i onda kada namjerno biramo manje slatke plodove.

Voće je čisti šećer!
Voće sadrži šećer koji se zove fruktoza. Ona se također nalazi u različitim sokovima i pripravcima te je upravo takva vrsta fruktoze za vaš organizam lošija dok će vas ona iz voća nahraniti zdravim šećerom. Uz to, voće je bogato vlaknima, a već znamo da su vlakna zdrava! Uživanje u svježem voću nije pogrešno, čak ni kada mislite da ste pretjerali.

 

Mandarine | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Uživanje u hrani nakon 18 sati učinit će vas debiljima!
Uživanje u hrani nakon 18 sati neće vas učiniti debljima ako na zdrav način potrošite kalorije koje ste unijeli u svoj organizam. Dok god ste spremni potrošiti kalorije vježbom ili jedete zdraviju hranu, u istoj možete uživati kada god poželite.

Organsko je zdravije!
Nije sve što ima etiketu "organsko" automatski zdravije. Primjerice, trgovine zdrave hrane prodaju različite namirnice s oznakom bio dok je velik dio njih zapravo dolazi iz jednake proizvodnje kao i namirnice bez etikete. Prije kupovine takvih namirnica svakako valja provjeriti činjenice kako ne biste nasjeli na skupe trikove.

 

povrće | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Zabranjeno je uživati u nezdravoj hrani!
Odlučite li se za neku od mnoštva popularnih dijeta ili pak samo želite živjeti zdravim životom, otpisivanje slastica nije nužno. Bitno je da jedete uravnoteženo stoga povremeni komad pizze ili omiljenog kolača neće napraviti nikakvu štetu vašem tijelu. Vodite li se omjerom 90:10, a da je pritom 90% hrane koju konzumirate ona uravnotežena, a ostalih desetak neka se odnosi na slatke užitke. Na taj način svakako nećete učiniti ništa nažao svome tijelu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.