Špajza 06. siječnja 2016.

Sarma to go – gastro hit na zagrebačkom Kvatriću!

Sarma to go
Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Po tko zna koji put spominjemo sarmu, iako neki od nas više ne mogu ni disati od kupusa, ali kad je tako divna i kisela i diže nas iz mrtvih... S tom idejom je ovih dana krenuo i omaleni kiosk na tržnici Kvatrić pod imenom The Chevap.

Mnogi ljudi rođeni sedamdesetih godina u metropoli, svoja su prva street food iskustva imali upravo s burecima i ćevapima u somunu dok su s roditeljima nedjeljom išli na tržnicu. I tu se stvorila ta neka ljubav koja ispliva na površinu svaki puta kad znate da ćete toga dana sami kuhati objed, i da do njega ima još puno vremena, pa odlučite nešto prigristi s nogu.

No, Juraj Mucko, profesionalni kuhar s iskustvom po brojnim restoranima, među kojima je i Takenoko, odlučio je zaigrati na drugu kartu. Uz tradicionalno dobro prihvaćane ćevape, odlučio se raditi i gablece. No, kako The Chevap nema stolova ni stolica, on sarme – zapakira za vani!

Sarma to go | Author: The Chevap The Chevap

„Ćevapi su siguran dobitak, pogotovo ako se potrudiš oko recepture i dodataka, ali trebalo je nečime obogatiti ponudu. Ljudi vole fast food, ali vole i žlicu. Krenuli smo sa sarmom, stavili više nego razumnu cijenu od 20 kuna, i dogodilo se čudo – sve plane već do 15.00!“ kaže nam Juraj dok na limenoj ploči lepinju i ćevape podlijeva janjećim temeljcem. 

Sarma to go | Author: The Chevap The Chevap

„Naša prednost je u tome što su nam svi sastojci doslovno na dohvat ruke. Jedino janjetinu nabavljamo sami, junetinu kupimo tu, na placu, kao i tri vrste luka. Kajmak isto sami radimo od namirnica koje nabavimo na štandovima pored nas.“, objašnjava samoodrživost vlasnik lokala, dok se mi polako topimo od iščekivanja, zajedno s lojem kojim Juraj masti ploču.

Na kraju, nakon par minuta čekanja, desetogodišnja nada hrvatske gastro kritike, Ribafish Junior, cokće i hvali ćevape, kao i tata sarmu. Poštena porcija, suho meso, kuhani krumpir, čak i dekoracija u vidu lovora i peršina!

Sarma to go | Author: The Chevap The Chevap

Ukusno, dorečeno, možda precrveno meso za kritično oko velikog sarmofila, ali u svakom slučaju, ako ste u centru grada, ne želite riskirati dostavom, i volite šušur gradske tržnice – The Chevap preko puta mljekare Veronika i njegova Sarma to go su nešto što definitivno morate isprobati.

A tu su i stvarno fini ćevapi i hrskava, slana masna, a ne premasna lepinja... Dakle, Prečko nek' se zabrine - Kvatrić je nova ćevapna meka! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.