Špajza 26. srpnja 2023.

Serviraj poput Novaka Đokovića, barem u kuhinji

Novak Đoković
Znamo sve o načinu prehrane slavnog tenisača foto: Instagram @djokernole
gastro postao gastro.24sata.hr
Možda i najveći svjetski tenisač svih vremena, Novak Đoković, dio svog uspjeha može zahvaliti i požrtvovnom "radu" u kuhinji

Novak Đoković jedan je od profesionalaca koji znaju da se turniri i naslovi ne osvajaju isključivo na sportskim terenima, nego i u kuhinji. Đoković, tenisač sa 23 osvojena Grand Slam turnira u karijeri, podnosi ekstremne žrtve kako bi poboljšao svoju tjelesnu moć, što uključuje izbjegavanje mliječnih proizvoda, šećera i glutena.

Đoković je čak svojevremeno objavio plan obroka u svojoj knjizi "Serviraj za pobjedu: 14-dnevni plan prehrane bez glutena za tjelesnu i mentalnu izvrsnost". Slavni tenisač tvrdi da mu je upravo prehrana pomogla dođe na razinu na kojoj je danas, kad se o njemu priča kao GOAT-u (eng., najboljem svih vremena).

Novak Đoković | Author: Instagram @djokernole Novak Đoković drži se strogih pravila prehrane foto: Instagram @djokernole

 | Author: Instagram @djokernole Novak Đoković dan počinje toplom vodom s limunom, a zatim slijedi smoothie foto: Instagram @djokernole

Odmah ujutro - zeleni smoothie

Novak dan uvijek započinje čašom tople vode s limunom kako bi pomogao tijelu da se riješi toksina. Nakon čaše vode, slijedi nastavak jutarnje rutine - čaša soka od celera, a zatim zeleni smoothie, prepun sastojaka bogatih antioksidansima, poput algi i špinata.

Tekući doručak Novak pojašnjava činjenicom da mu je ujutro važno "konzumirati hranu koja ne zahtijeva puno energije za probavu". Tad mu je, naime, potrebno najviše energije za trening.

 | Author: Instagram @djokernole Za ručak se Đoković odlučuje za lagana jela s povrćem foto: Instagram @djokernole

Tjestenina s povrćem za ručak

Popularni Nole energiju za teške treninge crpi iz povrća, voća i proteina, a ne iz mesa ili mliječnih proizvoda. Nakon objavljivanja knjige o prehrani, Novak je dodatno izmijenio svoju prehranu, odlučivši se isključivo za biljnu prehranu.

Tipičan Đokovićev ručak uključuje salatu od miješanog povrća, bezglutensku tjesteninu Primavera (s tjesteninom od riže, tikvicama, šparogama, sušenim rajčicama i veganskim sirom). Nakon treninga, Novak će posegnuti za proteinskim shakeom (bez mliječnih proizvoda) koji ubrzava oporavak mišića.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

 | Author: Instagram @djokernole Novak je često u kuhinji sa suprugom Jelenom foto: Instagram @djokernole

Prije spavanja samo lagana jela

Prije nego što je s menija prekrižio meso, Novakove su večere sadržale lako probavljive namirnice pune antioksidansa, bijelo meso i ribu te lisnato povrće. Tako je i danas, s malim izmjenama.

U svojoj je knjizi detaljno opisao jednu večeru: u tanjuru mu se našla salata od svježeg miješanog povrća s avokadom i domaćim preljevom, juha od mrkve i đumbira, a zatim i piletina pečena s limunom. Danas piletinu zamjenjuje bjelančevinama biljnog porijekla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Ništa bez čokolade, ali...

Novak je toliko posvećen svom planu prehrane da si ne dopušta ni najmanja odstupanja. Izuzetak od pravila dopušta si izuzetno rijetko – recimo, nakon osvajanja US Opena 2016. godine, zaželio se čokolade i proslavio pobjedu sa samo jednom kockicom!

Želiš li i ti započeti dan poput teniskog asa, pripremi ovaj zdravi smoothie s jabukama i mladim špinatom!

 | Author: Jan Sedivy/Unsplash Zeleni smoothie sa špinatom i jabukama foto: Jan Sedivy/Unsplash

Zeleni smoothie sa špinatom i jabukama

Sastojci:

  • 2 jabuke
  • ½ šalice mladog špinata
  • 1 žličica cimeta
  • 2 dcl vode

Postupak:

  1. Sve sastojke stavi u blender. Dobro ih izmiješaj i uspi u čašu.
  2. Popij smoothie. Gem, set i meč za tebe!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

 

Smoothie Možda vas zanima... Smoothie od dinje i đumbira gotov je u 5 minuta! Recepti Smoothie od lubenice Možda vas zanima... Rashladi se ljetnim izdanjima smoothieja Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.