Špajza 12. travnja 2018.

Šest fantastičnih trikova za pripremu savršene kajgane

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite domaća jaja, kvalitetnu tavu, pa se bacite na čitanje šest trikova za pripremu savršene kajgane. Vjerujte nam, vaš će doručak poprimiti sasvim novu dimenziju finog.

Osim kvalitetnog posuđa, za pripremu kajgane neće vam biti potrebno puno dodataka. Koristite provjereno domaća jaja kako se kod pripreme ne biste morali služiti mliječnim dodacima, kajganu pripremajte sporo i kratko, ali strpljivo, a zatim uživajte u tanjuru najfinijeg doručka koji možete zamisliti.

 

Možda vas zanima... Jaja na 5 načina – za doručak, ručak i uz kavu Recepti

 

Kajgana | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Odabir masnoće vrlo je bitan kod pripreme kajgane. Dok će maslac dati kremastiju teksturu, maslinovo ulje doprinijet će finijem okusu. Tu je još i svinjska mast koju možete upotrijebiti želite li uživati u zbilja domaćem i raskošnom doručku, a ako pak nemate ništa od navedenog pri ruci, posljednji odabir bit će obično suncokretovo ulje. Iako ono neće znatno doprinijeti okusu, okus jaja i dodataka koje ćete im na kraju dodati u ovom će slučaju više doći do izražaja.

Jaja nikako nemojte razbiti u tavu, već najprije pripremite manju posudu u kojoj ćete ih istući pomoću mutilice kako bi se žumanjci i bjelanjci dobro povezali. Neki chefovi savjetuju odvajanje žumanjaka i bjelanjaka da biste ih zatim povezali tek prije samog pečenja, no za pripremu jaja kod kuće bit će dovoljno tek umutiti ih zajedno u odvojenoj posudi, a zatim ih prebaciti na vruću tavu.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Iako kod pripreme kajgane već iz navike otvaramo hladnjak i posežemo za mlijekom, chefovi diljem svijeta složili bi se kako bilo kakvi mliječni dodaci (mlijeko, kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje) uopće nisu potrebni. Trebaju vam tek kvalitetna, domaća jaja i vaša će kajgana biti najfinija koju možete zamisliti.

Kod pripreme stvarno dobre kajgane, najbolji prijatelj bit će vam silikonska kuhača. Jaja se za nju neće lijepiti, a pomoći će vam i da ih odstranite iz baš svih dijelova tave. 

Pečenje jaja neka bude dugo i sporo. Tavu najprije dobro zagrijte na većoj vatri, no odmah po dodavanju jaja, vatru smanjite na najmanje i pustite da se jaja peku oko jednu minutu. Kajgana bi trebala biti kremasta i lagana, no ako niste ljubitelj jaja pripremljenih na ovaj način, pecite je nešto duže, dok ne poprimi boju.

Najslađi dio ostavili smo za kraj! Riječ je, naravno, o dodacima. Šunka, sir i svježe bilje dodaju se na kraju, osim ako je u pitanju slanina koju je dobro prije pečenja jaja popržiti na tavi, a zatim je dodati tek kao dodatak kajgani. Sireve pak je potrebno najprije usitniti. Podravec, cheddar i slične sireve možete naribati, dok će feta ili kozji sir biti idealni usitnite li ih prstima. Pospite ih po jajima tik prije vađenja iz tave, a na samom kraju dodajte i začine poput soli i papra. Svježe začinsko bilje također se dodaje pri samom kraju kuhanja.

Dobar tek!

 

Kajgana | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.