Osim kvalitetnog posuđa, za pripremu kajgane neće vam biti potrebno puno dodataka. Koristite provjereno domaća jaja kako se kod pripreme ne biste morali služiti mliječnim dodacima, kajganu pripremajte sporo i kratko, ali strpljivo, a zatim uživajte u tanjuru najfinijeg doručka koji možete zamisliti.
Odabir masnoće vrlo je bitan kod pripreme kajgane. Dok će maslac dati kremastiju teksturu, maslinovo ulje doprinijet će finijem okusu. Tu je još i svinjska mast koju možete upotrijebiti želite li uživati u zbilja domaćem i raskošnom doručku, a ako pak nemate ništa od navedenog pri ruci, posljednji odabir bit će obično suncokretovo ulje. Iako ono neće znatno doprinijeti okusu, okus jaja i dodataka koje ćete im na kraju dodati u ovom će slučaju više doći do izražaja.
Jaja nikako nemojte razbiti u tavu, već najprije pripremite manju posudu u kojoj ćete ih istući pomoću mutilice kako bi se žumanjci i bjelanjci dobro povezali. Neki chefovi savjetuju odvajanje žumanjaka i bjelanjaka da biste ih zatim povezali tek prije samog pečenja, no za pripremu jaja kod kuće bit će dovoljno tek umutiti ih zajedno u odvojenoj posudi, a zatim ih prebaciti na vruću tavu.
Iako kod pripreme kajgane već iz navike otvaramo hladnjak i posežemo za mlijekom, chefovi diljem svijeta složili bi se kako bilo kakvi mliječni dodaci (mlijeko, kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje) uopće nisu potrebni. Trebaju vam tek kvalitetna, domaća jaja i vaša će kajgana biti najfinija koju možete zamisliti.
Kod pripreme stvarno dobre kajgane, najbolji prijatelj bit će vam silikonska kuhača. Jaja se za nju neće lijepiti, a pomoći će vam i da ih odstranite iz baš svih dijelova tave.
Pečenje jaja neka bude dugo i sporo. Tavu najprije dobro zagrijte na većoj vatri, no odmah po dodavanju jaja, vatru smanjite na najmanje i pustite da se jaja peku oko jednu minutu. Kajgana bi trebala biti kremasta i lagana, no ako niste ljubitelj jaja pripremljenih na ovaj način, pecite je nešto duže, dok ne poprimi boju.
Najslađi dio ostavili smo za kraj! Riječ je, naravno, o dodacima. Šunka, sir i svježe bilje dodaju se na kraju, osim ako je u pitanju slanina koju je dobro prije pečenja jaja popržiti na tavi, a zatim je dodati tek kao dodatak kajgani. Sireve pak je potrebno najprije usitniti. Podravec, cheddar i slične sireve možete naribati, dok će feta ili kozji sir biti idealni usitnite li ih prstima. Pospite ih po jajima tik prije vađenja iz tave, a na samom kraju dodajte i začine poput soli i papra. Svježe začinsko bilje također se dodaje pri samom kraju kuhanja.
Dobar tek!