Nismo sigurni je li nam galetta draža u slatkom ili slanom izdanju, no jedno znamo - jesen bez galette s jabukama jednostavno ne može proći. Domaće tijesto premazano džemom, upotpunjeno redovima jabuka s daškom cimeta čine ovaj desert savršenim sezonskim izborom.
Recept za galettu s jabukama pripremio je Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile, finalist Gastro zvijezde u kategoriji Top foodie. Vrijeme je da isprobaš Milinu sezonsku galettu i zatim ga podržiš svojim glasom na stranici Gastro zvijezde.
Za tijesto:
- 300 g brašna (pola glatko – pola oštro)
- Prstohvat soli
- 2 žlice šećera u prahu
- Naribana korica jednog limuna
- Vanilija ili vanili šećer
- 125 g maslaca
- 1 veliko jaje
- Po potrebi nekoliko žlica hladne vode
Priprema:
- Brašno, sol, šećer i koricu pomiješati – njima dodati hladan maslac narezan na kockice.
- Utrljati brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodati jedno veliko razmućeno jaje.
- Brzo povezati, ako nije kompaktno do kraja onda dodati malo vode.
- Dobro povezano tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, sve skupa premjestiti na lim za pečenje (veliki lim od pećnice).
- Tijesto premazati s pekmezom, (npr. od šljiva, miješana marmelada), ali premazati tako da sa svake strane ostane oko 2 cm slobodnog tijesta (to će biti preklop).
- Tako pripremljeno ostaviti sa strane i upaliti pećnicu da se grije.
Za nadjev:
- 4 veće jabuke
- 1 limun (sok)
- Manji komad svježeg đumbira
- Cimet
- Šećera po želji
Priprema:
- Pripremiti nadjev: Jabuke dobro oprati i rezati ih na tanje ploške, politi ih sa sokom od jednog limuna i po njima naribati manji komad svježeg đumbira.
- Jabuke slagati po tijestu po onom dijelu premazanom pekmezom. Posuti ih s cimetom i šećerom. Paziti na količinu šećera zbog pekmeza.
- Čiste krajeve premotati preko jabuka kao paketić i staviti peći na 180 oko pola sata.
- Paziti i gledati kad je gotovo. Tijesto treba biti keksasto, a voće meko.
Lidl je prepoznao važnost poticanja i nagrađivanja food blogera i veliku važnost ovog natjecanja u organizaciji portala missGastro i podržao projekt. Naš partner Gorenje se i ove godine priključuje najvećem regionalnom natjecanju i postaje sponzor kategorije Tradicionalna hrana. Za favorite glasaj na web stranici Gastro zvijezde, a sve novosti o natječaju prati na našem Facebook i Instagram profilu.