Špajza 19. studenoga 2021.

Napravi sezonsku galettu s jabukama

Mile Butorac Sezonsku galettu od jabuka pripremio je Hungry Mile, finalist Gastro zvijezde u kategoriji Top foodie

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Mile Butorac, finalist Gastro zvijezde u kategoriji Top foodie, pripremio je recept za mirisnu galettu s jabukama

Nismo sigurni je li nam galetta draža u slatkom ili slanom izdanju, no jedno znamo - jesen bez galette s jabukama jednostavno ne može proći. Domaće tijesto premazano džemom, upotpunjeno redovima jabuka s daškom cimeta čine ovaj desert savršenim sezonskim izborom. 

Recept za galettu s jabukama pripremio je Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile, finalist Gastro zvijezde u kategoriji Top foodie. Vrijeme je da isprobaš Milinu sezonsku galettu i zatim ga podržiš svojim glasom na stranici Gastro zvijezde. 
 

Možda vas zanima... Ovo su finalisti Gastro zvijezde! Glasaj za svog favorita Špajza
 

Za tijesto:

  • 300 g brašna (pola glatko – pola oštro)
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • Naribana korica jednog limuna
  • Vanilija ili vanili šećer
  • 125 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • Po potrebi nekoliko žlica hladne vode

Priprema:

  1. Brašno, sol, šećer i koricu pomiješati – njima dodati hladan maslac narezan na kockice.
  2. Utrljati brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodati jedno veliko razmućeno jaje.
  3. Brzo povezati, ako nije kompaktno do kraja onda dodati malo vode.
  4. Dobro povezano tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, sve skupa premjestiti na lim za pečenje (veliki lim od pećnice).
  5. Tijesto premazati s pekmezom, (npr. od šljiva, miješana marmelada), ali premazati tako da sa svake strane ostane oko 2 cm slobodnog tijesta (to će biti preklop).
  6. Tako pripremljeno ostaviti sa strane i upaliti pećnicu da se grije.

Za nadjev:

  • 4 veće jabuke
  • 1 limun (sok)
  • Manji komad svježeg đumbira
  • Cimet
  • Šećera po želji

Priprema:

  1. Pripremiti nadjev: Jabuke dobro oprati i rezati ih na tanje ploške, politi ih sa sokom od jednog limuna i po njima naribati manji komad svježeg đumbira.
  2. Jabuke slagati po tijestu po onom dijelu premazanom pekmezom. Posuti ih s cimetom i šećerom. Paziti na količinu šećera zbog pekmeza.
  3. Čiste krajeve premotati preko jabuka kao paketić i staviti peći na 180 oko pola sata.
  4. Paziti i gledati kad je gotovo. Tijesto treba biti keksasto, a voće meko.

 | Author: Mile Butorac Galetta s jabukama Mile Butorac

Lidl je prepoznao važnost poticanja i nagrađivanja food blogera i veliku važnost ovog natjecanja u organizaciji portala missGastro i podržao projekt. Naš partner Gorenje se i ove godine priključuje najvećem regionalnom natjecanju i postaje sponzor kategorije Tradicionalna hrana. Za favorite glasaj na web stranici Gastro zvijezde, a sve novosti o natječaju prati na našem Facebook Instagram profilu. 

 | Author: Gastro zvijezda 2021. Gastro zvijezda 2021.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.