Špajza 15. travnja 2024.

ŠkrletOvO po 6. put oduševilo brojne vinoljupce

Škrletovo
ŠkrletOvO 2024. - na promenadnom kušanju sudjelovalo je 11 vinara
foto: Martina Prochazka Kovačić
6. izdanje manifestacija ŠkrletOvO održano je u hotelu Sport u Ivanić-Gradu, a svoje škrlete predstavili su brojni vinari okupljeni u Udrugu škrlet Moslavina

Od 2018. godine, manifestacija ŠkrletOvO postala je nezaobilazan događaj u kalendaru ljubitelja vina, s ciljem promocije škrleta, jedinstvene sorte koja raste na moslavačkim brežuljcima, ali i regije Moslavine. A u subotu 6. travnja u hotelu Sport u Ivanić-Gradu održano je njezino šeste izdanje, koja je privuklo brojnu publiku željnu vrhunske kapljice.

Škrleti iz Moslavine Možda vas zanima... Kušanjem 20 vina otkrili smo sva lica škrleta Špajza

Kakva je budućnost škrleta?

Proizvođači okupljeni u Udrugu škrlet Moslavina već 7 godina rade na popularizaciji škrleta, prepoznajući njegov veliki potencijal za rast i bolje pozicioniranje na vinskoj sceni. Stoga je na ovogodišnjem izdanju manifestacije ŠkrletOvO održan zanimljiv panel na temu budućnosti škrleta, koji je moderirala prof. dr. Zvjezdana Marković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Škrletovo | Author: Martina Prochazka Kovačić ŠkrletOvO 2024. foto: Martina Prochazka Kovačić Škrletovo | Author: Martina Prochazka Kovačić ŠkrletOvO 2024. foto: Martina Prochazka Kovačić

Na ovom zanimljivom panelu sudjelovali su promotor vina i veliki vinski znalac Saša Špiranec, izvanredna profesorica pri Agronomskom fakultetu Ana-Marija Jagatić Korenika, te sommelier Tomo Jakopović. Uz ostalo, na panelu su se dotaknuli izazova s kojima se suočava vinogradarstvo i vinarstvo, uključujući utjecaj klimatskih promjena i nedostatak radne snage.

Saša Špiranec naglasio je rastući trend povećane kvalitete u konzumaciji vina te rastući interes za vinskim turizmom. Istaknuta je i potražnja za rosé i pjenušavim vinima, a škrlet se ističe kao ključna sorta koja može odgovoriti na ove trendove.

Škrletovo | Author: Martina Prochazka Kovačić Tihana Likarević, Tomo Jakopović, Ivana Pranjić foto: Martina Prochazka Kovačić Škrletovo | Author: Martina Prochazka Kovačić Saša Špiranec foto: Martina Prochazka Kovačić

Potencijal škrleta u gastronomiji

U sklopu manifestacije, održana je i radionica o potencijalima škrleta u gastronomiji, koju je vodio sommelier Tomo Jakopović, pružajući sudionicima jedinstvena iskustva sljubljivanja škrleta s delikatnim zalogajima iz cijele Hrvatske.

Na promenadnom kušanju škrleta sudjelovalo je 11 vinarija: Kezele, Voštinić-Klasnić, Florijanović, Klet Romić, Vina Glavica, Vina Seletković, Vina Košutić, Lagena Winery, OPG Zoran Jančar, Vinarija Miklaužić i Vinarija Mikša. Ponudili su širok spektar stilova škrleta - od pjenušaca preko mladih škrleta, pa sve do maceriranih i kupažiranih varijanti.

Škrletovo | Author: Martina Prochazka Kovačić ŠkrletOvO 2024. - Janko Kezele, Tomo Jakopović,Zvjezdana Marković, Ana-Marija Jagatić Korenika, Saša Špiranec foto: Martina Prochazka Kovačić Škrletovo | Author: Martina Prochazka Kovačić ŠkrletOvO 2024. - sommelier Darko Lugarić foto: Martina Prochazka Kovačić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.