Od 2018. godine, manifestacija ŠkrletOvO postala je nezaobilazan događaj u kalendaru ljubitelja vina, s ciljem promocije škrleta, jedinstvene sorte koja raste na moslavačkim brežuljcima, ali i regije Moslavine. A u subotu 6. travnja u hotelu Sport u Ivanić-Gradu održano je njezino šeste izdanje, koja je privuklo brojnu publiku željnu vrhunske kapljice.
Kakva je budućnost škrleta?
Proizvođači okupljeni u Udrugu škrlet Moslavina već 7 godina rade na popularizaciji škrleta, prepoznajući njegov veliki potencijal za rast i bolje pozicioniranje na vinskoj sceni. Stoga je na ovogodišnjem izdanju manifestacije ŠkrletOvO održan zanimljiv panel na temu budućnosti škrleta, koji je moderirala prof. dr. Zvjezdana Marković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Na ovom zanimljivom panelu sudjelovali su promotor vina i veliki vinski znalac Saša Špiranec, izvanredna profesorica pri Agronomskom fakultetu Ana-Marija Jagatić Korenika, te sommelier Tomo Jakopović. Uz ostalo, na panelu su se dotaknuli izazova s kojima se suočava vinogradarstvo i vinarstvo, uključujući utjecaj klimatskih promjena i nedostatak radne snage.
Saša Špiranec naglasio je rastući trend povećane kvalitete u konzumaciji vina te rastući interes za vinskim turizmom. Istaknuta je i potražnja za rosé i pjenušavim vinima, a škrlet se ističe kao ključna sorta koja može odgovoriti na ove trendove.
Potencijal škrleta u gastronomiji
U sklopu manifestacije, održana je i radionica o potencijalima škrleta u gastronomiji, koju je vodio sommelier Tomo Jakopović, pružajući sudionicima jedinstvena iskustva sljubljivanja škrleta s delikatnim zalogajima iz cijele Hrvatske.
Na promenadnom kušanju škrleta sudjelovalo je 11 vinarija: Kezele, Voštinić-Klasnić, Florijanović, Klet Romić, Vina Glavica, Vina Seletković, Vina Košutić, Lagena Winery, OPG Zoran Jančar, Vinarija Miklaužić i Vinarija Mikša. Ponudili su širok spektar stilova škrleta - od pjenušaca preko mladih škrleta, pa sve do maceriranih i kupažiranih varijanti.