Špajza 14. travnja 2016.

Slasno srce Splita: Konoba Zora bila

Zora bila
foto: Zora bila
gastro postao gastro.24sata.hr
Posjetili smo jednu od najboljih splitskih konoba i u društvu njihovih vlasnika Sandre i Daneta shvatili kako i kod nas ljudi zaljubljeni u svoj posao - mogu slijediti i pronaći svoju zvijezdu!

„Konobu smo otvorili prije četiri godine i od samog starta krenuli s pričom da nemamo jelovnik nego da kuhamo ono što taj dan kupimo na pazaru, mesnici, ribarnici... Znam da si ovo čuo već tisuću puta od tisuću ugostitelja jer je to postala fraza, ali mi sve ove godine tako kuhamo. I da, jako malo smo sreli tih ugostitelja u jutarnjoj kupovini... Imaš jedan zanimljiv video koji smo snimili prije 3 godine na Youtubeu koji kaže da je naša filozofija da kuhamo svježe i sezonsko. Uglavnom, supruga i ja smo kuhari i kobobari u našem objektu i stvaramo u biti jednu obiteljsku konobu." kaže nam Dane Tahirović dok guštamo u njihovoj nadaleko poznatoj pizzi...

Zora bila | Author: Zora bila foto: Zora bila

"Takav pristup ugostiteljstvu je i najjednostavniji, ali mnogi to još ne razumiju. Prve dvije godine su bile užasno teške, posla nije bilo, a računi su se gomilali. I danas još osjećamo posljedice takvog teškog starta, no vjerovali smo kako u sebe, tako i u svoje znanje i svoje kvalitete. Vrijeme je te dvije godine prolazilo sporo, jako sporo. Nekad nas je ljutilo što drugi napreduju brže od nas, a mi znamo da posjedujemo veće znanje. No, ono malo gostiju što smo imali shvaćali smo jako ozbiljno i pristupali im sa stopostotnom pozornošću, iako svjesni da oni ne mogu zakrpati rupe u našoj lošoj financijskoj konstrukciji. Vodili smo se idejom da utakmicu možeš izgubiti, ali ne smiješ čuti zvižduke dok napuštaš teren. Ma nema toga što nismo učinili za našu konobu - noću nakon posla i rano ujutro djelili smo letke i lijepili promo plakate ne bi li i na taj način animirali ljude da nas posjete. Znali smo da kad jednom dođu kod nas da ih imamo čime oduševiti. I malo po malo sav taj trud se jako sporo i na kapaljku - počeo vraćati."

"Nekome za uhodati posao treba tri mjeseca, nama su trebale tri godine, no nismo se predavali i cijelo to vrijeme smo vjerovali u sebe. Nikad ni po cijenu ničeg nismo odustajali od ideje da kuhamo svježe, sezonski i kreativno. Tom sporom rastu pogodovala je i naša nelokacija - naime, smješteni smo na samom kraju Splita u pasažu stambene zgade s pogledom na ništa. Tadašnji najveći hendikep danas je naša najveća prednost jer znamo da gosti k nama dolaze ciljano - na toj lokaciji jednostavno ne možeš biti u prolazu, jer tu ti ništa nije usput. U želji da osmislimo što bolji koncept našeg objekta (namjerno ga tako zovemo jer to nije konoba, pizzerija, restoran ni bistro - to je jednostavno objekt) osmislili smo i naše menije u slijedovima koji su danas uz pizzu naš najprodavanji proizvod.

Zora bila | Author: Zora bila foto: Zora bila

U želji da omogućimo gostu da proba što više naših jela, postavili smo slow food meni u pet i više sljedova. Svaki od tih menija završava s još nečim po čemu smo danas prepoznati, a to su izvanredni, kreativni i prije svega jako ukusni deserti. Nešto na što smo također jako ponosni su naše pizze, naime prva smo splitska pizzerija koja pizze radi isključivo s mozzarellom i čije pizze su od visokokvalitetnih sastojaka. Nakon nekog vremena smo uveli i svjetski priznatu mozzarellu di bufala i na taj način omogućili nekim od naših gostiju da prvi put u životu probaju pizzu s tako kvalitetnim sastojcima." govori Dane.

"Dakle, sve ove godine radili smo u interesu naših gostiju i trudili im se ponuditi najbolje što postoji na tržištu po jako prihvatljivim cijenama. To nije uvjek bilo lako pa bi nam mozzarella di bufala iz Zagreba stizala na sve moguće načine - danas je to na sreću, puno lakše. Sav ovaj trud i odricanje učinio nas je još boljim ljudima i ako nas netko pita na što smo najponosniji, naš odgovor je - na nas. Uvijek smo sve izdžrali i uvijek išli naprijed ma koliko to nekad bilo teško. Na našu žalost nismo djeca financijski bogatih roditelja i možda je zbog financijske nemogućnosti naš put i trajao tako dugo, ali zbog toga su pobjede danas tako slatke i zbog toga se osjećamo toliko ponosni na same sebe."

Zora bila | Author: Zora bila foto: Zora bila

"Naša hrana najviše govori o nama tako da gore napisane stvari i nisu toliko poznate našoj okolini i zato ih je važno sada istaknunti. Prošli smo dug i težak put, ali vrijedilo je. Nagrade koje dobivamo u zadnje vrijeme samo su potvrda našeg predanog rada i odricanja u posljednje četiri godine, a posebno smo ponosni što nas je do te nagrade dovela naša vjerna publika. Uz sve ovo jako je važno istaknuti da mi izuzetno volimo ono što radimo, da se supruga i ja volimo međusobno, i da nas je ta neizmjerna ljubav održala na ovom našem putu."

"Ako nas netko pita gdje se vidimo za pet godina, vidimo se i dalje u našoj ljubavi i želji da se i dalje ovako kreativno izražavamo kroz naša jela. Za kraj želimo poručiti da se riječi sretan i Hrvatska jako rijetko mogu povezati u istoj rečenici, ali mi smo sretni u našoj domovini i želimo svima bolje sutra i da svi ljudi rade ono što vole, jer kad voliš, rezultat ne može izostati."

Nemamo što dodati, nego vas samo pozvati u divnu obiteljsku konobu, i još ljepšu gastro priču. Jer vlasnici Zore bile stvarno stoje iza svog slogana: Sandra i Dane - hrana s potpisom. 

Komentari 3
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ribafish 12:43 21. Travanj 2016.

    Poštovana Realka, naša su iskustva u ovom lokalu bila sjajna, tako da vam samo možemo reći da se ne slažemo s vašim mišljenjem, i u potpunosti stojimo iza onoga što smo napisali.

  • REALKA 14:07 19. Travanj 2016.

    NIKADA LOŠIJU USLUGU NISAM IMAO. VINO KOJE NUDE, OKSIDIRANO. GAZDARICA VRIJEĐA GOSTE. HRANA PROSJEK. STALNO SU PRAZNI.SAMO 100 METARA DALJE JE DALMATINO KOJI JE PREPUNOVAJ IZBOR JE UVREDA ZA SPLITSKE UGOSTITELJE A SRAMOTA ONOGA TKO JE VRŠIO OCJENJIVANJE..