Špajza Gastro zvijezda 23. studenoga 2020.

Sočan kuglof sa suhim voćem i pekmezom

foto: Katarina Paoletić
gastro postao gastro.24sata.hr
Katarina Paoletić finalistica je Gastro zvijezde u kategoriji Top foodie. Isprobaj njen recept za sočan blagdanski kuglof sa suhim voćem!

Iza kreativnog i zanimljivog Instagram profila Nešto slatko by Katarina, krije se Katarina Paoletić, ovogodišnja finalistica Gastro zvijezda u kategoriji Foodie. Rolada od kestena, torta od Nutelle i sira koja se ne peče, extra čokoladna torta, orahnjača, šubarice i brzi kolač od lješnjaka samo su neke od slastica čije recepte možeš pronaći na ovom šarolikom profilu. 

Katarina pak u natjecanje ulazi receptom za sočan kuglof sa suhim voćem, koji će se dobro uklopiti u blagdanski jelovnik. Najprije testiraj recept, a potom autoricu nagradi glasom na web stranici Gastro zvijezde

 | Author: Katarina Paoletić foto: Katarina Paoletić
Sastojci:

  • 3 jaja
  • 160 g šećera
  • 2 vanilin šećer
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 dl ulja
  • 1 dl ruma za kolače
  • 250 g mekog brašna
  • 1 prašak za puding od vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • 1 prašak za pecivo
  • dvije šake suhih marelica
  • dvije šake suhih brusnica 

Za preljev:

  • 2 žlice pekmeza od brusnice
  • sok jednog limuna

 

Top foodie je kategorija koja obuhvaća sve foodieje koji ne pišu blog, već su se opredijelili za izražavanje putem Instagrama, Facebooka ili YouTube-a. 

 

Priprema

  1. Jaja i šećere muti mikserom sve dok jaja ne postanu svijetle boje. Dodaj mokre sastojke, mikser smanjite na najmanju brzinu pa dodaj jajima suhe sastojke. Na kraju dodaj i suho voće koje si prethodno narezala na manje komadiće. 
  2. Kalup za kuglof dobro premaži maslacem, pobrašnite ga pa izlij smjesu za kuglof.
  3. Kuglof peci 40-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjeri čačkalicom je li pečen.
  4. Pečeni kuglof nakon 10 min izvadi iz kalupa na tanjur.
  5. Za preljev sjedini navedene sastojke i zagrije ih na vatri. Pekmez će zagrijavanjem doći u tekuće stanje i moći ćeš ga preliti preko kuglofa. 

Kako bi što duže zadržao svoju sočnost, kuglof spremi u plastičnu kutiju s poklopcem i čuvaj ga na sobnoj temperaturi. Dobar tek!

 | Author: Katarina Paoletić foto: Katarina Paoletić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.