Iza kreativnog i zanimljivog Instagram profila Nešto slatko by Katarina, krije se Katarina Paoletić, ovogodišnja finalistica Gastro zvijezda u kategoriji Foodie. Rolada od kestena, torta od Nutelle i sira koja se ne peče, extra čokoladna torta, orahnjača, šubarice i brzi kolač od lješnjaka samo su neke od slastica čije recepte možeš pronaći na ovom šarolikom profilu.
Katarina pak u natjecanje ulazi receptom za sočan kuglof sa suhim voćem, koji će se dobro uklopiti u blagdanski jelovnik. Najprije testiraj recept, a potom autoricu nagradi glasom na web stranici Gastro zvijezde!
Sastojci:
- 3 jaja
- 160 g šećera
- 2 vanilin šećer
- 200 g kiselog vrhnja
- 2 dl ulja
- 1 dl ruma za kolače
- 250 g mekog brašna
- 1 prašak za puding od vanilije
- 1 žličica cimeta
- 1 prašak za pecivo
- dvije šake suhih marelica
- dvije šake suhih brusnica
Za preljev:
- 2 žlice pekmeza od brusnice
- sok jednog limuna
Top foodie je kategorija koja obuhvaća sve foodieje koji ne pišu blog, već su se opredijelili za izražavanje putem Instagrama, Facebooka ili YouTube-a.
Priprema:
- Jaja i šećere muti mikserom sve dok jaja ne postanu svijetle boje. Dodaj mokre sastojke, mikser smanjite na najmanju brzinu pa dodaj jajima suhe sastojke. Na kraju dodaj i suho voće koje si prethodno narezala na manje komadiće.
- Kalup za kuglof dobro premaži maslacem, pobrašnite ga pa izlij smjesu za kuglof.
- Kuglof peci 40-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjeri čačkalicom je li pečen.
- Pečeni kuglof nakon 10 min izvadi iz kalupa na tanjur.
- Za preljev sjedini navedene sastojke i zagrije ih na vatri. Pekmez će zagrijavanjem doći u tekuće stanje i moći ćeš ga preliti preko kuglofa.
Kako bi što duže zadržao svoju sočnost, kuglof spremi u plastičnu kutiju s poklopcem i čuvaj ga na sobnoj temperaturi. Dobar tek!