Najveće hrvatsko okupljanje ljudi koji cijene dobru klopu, cugu i mjuzu krajem travnja i početkom svibnja na zagrebački Bundek dovelo je oko 60 tisuća ljudi. Njima su se pridružili vrhunski hrvatski chefovi, poznati glazbenici i gosti kuhari iz javnog života. Za razliku od prošlogodišnjeg, 3-dnevnog izdanja, ove smo godine pet dana mogli uživati u gastronomskim delicijama i odličnoj atmosferi. Kao što je uobičajeno kad je roštilj u pitanju, ponuda piva bila je raskošna, s naglaskom na hrvatska craft piva, koja doživljavaju velik uzlet zadnjih godina. No Jamnica, službena voda festivala, ove nas je godine naučila da se, osim piva i prirodne mineralne vode, uz roštilj itekako slažu – kokteli. Stoga je u svom pop-up baru, kojim je ravnala i usput savjete posjetiteljima davala Teja Lovrenščak, jedna od najpoznatijih hrvatskih barmenica, Jamnica ponudila pet originalnih koktela koji se pripremaju s njezinim proizvodima. Svaki od tih koktela ima svoju priču, primjerice Sensation Lime Gin kreiran je jer je gin najpoznatiji aperitiv na svijetu. Sa ženskom publikom na umu osmišljeni su kokteli Jamnica Wine Cooler i Jamnica Sweet Wine, koji predstavljaju aromatiziranu, profinjeniju inačicu gemišta. Djeca i oni koji ne piju alkohol mogli su se osvježiti Jamnicom Lemonade. Za one koji žele mali odmak od tradicije evo recepta najpopularnijeg koktela ovogodišnjeg Chill&Grilla:
SENSATION LIME GIN
- 4 centilitra gina
- 12 centilitra Sensation Limeta Kiwano
- 2 tanko rezane kriške svježeg đumbira
- 1 pupoljak svježe mente
Poslužiti u čaši za crno vino preko kockica leda.
Na kraju pripreme lagano promiješati sastojke žlicom.