Kuhinja nije prostor koji možeš samo zaključati. Od svih prostorija u domu, ona ima najviše potencijala dočekati te raširenih ruku. Ili raširenih mirisa i problema.
Bez obzira na to odlaziš li na vikend ili na mjesec dana, važno je ostaviti je u stanju koje neće tražiti intervenciju istog trena kad se vratiš. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih, ali ključnih zadataka koje možeš obaviti prije puta, a koji doslovce mijenjaju povratnički osjećaj. Nema boljeg od dolaska u kuću koja je čista, svježa i spremna za vas. Ili barem za kavu bez prethodnog pranja sudopera.
Zamrzni, iskoristi, ne bacaj
Prva i najvažnija stvar: pregledaj hladnjak i zamrzivač. Sve što bi se moglo pokvariti, iskoristi ili zamrzni. Ne moraš bacati krumpir zato što ideš na more niti brokulu jer ti je ostalo samo pola. Skuhaj je, blanširaj i zamrzni. Komadi mesa, čak i oni već termički obrađeni, mogu bez problema čekati u zamrzivaču.
Prije puta pregledaj hladnjak i zamrzivač
Ostaci ručka poput riže, juha, variva? Samo ih pametno spakiraj. Po povratku ćeš si zahvaliti kad shvatiš da ne moraš odmah u trgovinu. Isto vrijedi za ostavu: sve što bi moglo omekšati, užegnuti ili privući kukce prebaci u staklenke, zatvori, posloži. Ovo je i idealan trenutak da vidiš što zapravo imaš. Možda te upravo sadržaj ostave inspirira za prvi obrok po povratku.
Sudoper: leglo neugodnih iznenađenja
Sudoper nije nešto što možeš jednostavno ignorirati, čak ni kad misliš da je “prazan”. Prije nego što zatvoriš vrata svog doma, posveti mu pažnju kakvu obično daješ samo štednjaku. Operi ga temeljito deterdžentom, toplom voda, četkicom za rubove, dodaj spužvicu za sjaj...
Želiš da te dočeka oprano posuđe i mirisan sudoper
Imaš li sudoper od nehrđajućeg čelika, možeš ga ispolirati običnim brašnom (da, brašnom) i pamučnom krpicom. Ne zaboravi odvod. Soda bikarbona i ocat u kombinaciji pokrenut će kemijsku reakciju koja uklanja ostatke i dezinficira. Isperi vrelom vodom i osuši. Ostavi sudoper prazan, čist i suh. Vjeruj, malo što tako precizno signalizira “dobrodošli natrag” kao blistav i mirišljav sudoper.
Operi i posuđe i krpe
Čini se očitim, ali često je zadnja stvar na listi: operi sve posuđe, čak i onu jednu šalicu “koja može pričekati”. Sve što ostaviš s ostatkom hrane postat će neugodan miris, mrlja ili kolonija neželjenih organizama. I ne zaboravi – sve što opereš, moraš osušiti.
Ako imaš perilicu, ostavi je lagano otvorenu kako se unutra ne bi skupljala vlaga. Još jedna stvar koja čini razliku? Krpe. Operi ih i spremi svježe. Ništa ne kvari povratak više od mirisa zatvorene, poluvlažne kuhinjske krpe. Dočekaj samu sebe čistim, suhim tekstilom.
Pazi kako ostavljaš kuhinju prije odlaska na godišnji
Smeće mora van. Ali to nije kraj – kantu treba oprati, dezinficirati i, po mogućnosti, osvježiti. Malo sode bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja mogu učiniti čudo. Poklopac obriši posebno.
U vlastitoj kući navikneš se na mirise – ne osjetiš ono što je možda već odavno neugodno. Povratak iz prirode ili hotela ne bi trebao završiti nekom starom mrljom na dnu kante.
Zadnji potez: površine koje mirišu na red
Posljednji čin prije zatvaranja kuhinje je brisanje svih površina. Pult, štednjak, kvake, staklo na pećnici, frižider – sve što dotičeš treba biti čisto. Ne moraš ribati, ali obriši tragove, ukloni mrvice i ostavi dojam koji bi zadovoljio i tebe u najkritičnijem raspoloženju.
Čista površina nije samo vizualna stvar – to je poruka koju šalješ samoj sebi: “Stalo mi je do mog prostora". I vjeruj, nakon što povučeš kofer preko praga i baciš pogled prema kuhinji, bit ćeš sretan što si to učinio.
Prouči i ove savjete za urednu kuhinju...