Špajza 12. lipnja 2025.

Što sve trebaš napraviti u kuhinji prije godišnjeg

kuhinja
Što trebaš napraviti u kuhinji prije nego odeš na godišnji odmor
foto: Getty Images/Unsplash
Slijedi naših pet pametnih koraka koji ti osiguravaju da se vratiš u dom koji miriše na red i čistoću. Bez iznenađenja, bez grča...

Kuhinja nije prostor koji možeš samo zaključati. Od svih prostorija u domu, ona ima najviše potencijala dočekati te raširenih ruku. Ili raširenih mirisa i problema.

Bez obzira na to odlaziš li na vikend ili na mjesec dana, važno je ostaviti je u stanju koje neće tražiti intervenciju istog trena kad se vratiš. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih, ali ključnih zadataka koje možeš obaviti prije puta, a koji doslovce mijenjaju povratnički osjećaj. Nema boljeg od dolaska u kuću koja je čista, svježa i spremna za vas. Ili barem za kavu bez prethodnog pranja sudopera.

kuhinja Možda vas zanima... Ne zaboravi očistiti ovih 6 stvari u kuhinji Špajza

Zamrzni, iskoristi, ne bacaj

Prva i najvažnija stvar: pregledaj hladnjak i zamrzivač. Sve što bi se moglo pokvariti, iskoristi ili zamrzni. Ne moraš bacati krumpir zato što ideš na more niti brokulu jer ti je ostalo samo pola. Skuhaj je, blanširaj i zamrzni. Komadi mesa, čak i oni već termički obrađeni, mogu bez problema čekati u zamrzivaču.

hladnjak, frižider | Author: Pablo Merchan Montes/Unsplash Prije puta pregledaj hladnjak i zamrzivač foto: Pablo Merchan Montes/Unsplash

Ostaci ručka poput riže, juha, variva? Samo ih pametno spakiraj. Po povratku ćeš si zahvaliti kad shvatiš da ne moraš odmah u trgovinu. Isto vrijedi za ostavu: sve što bi moglo omekšati, užegnuti ili privući kukce prebaci u staklenke, zatvori, posloži. Ovo je i idealan trenutak da vidiš što zapravo imaš. Možda te upravo sadržaj ostave inspirira za prvi obrok po povratku.

kuhinja Možda vas zanima... Savjeti Marie Kondo za savršeno urednu kuhinju Špajza

Sudoper: leglo neugodnih iznenađenja

Sudoper nije nešto što možeš jednostavno ignorirati, čak ni kad misliš da je “prazan”. Prije nego što zatvoriš vrata svog doma, posveti mu pažnju kakvu obično daješ samo štednjaku. Operi ga temeljito deterdžentom, toplom voda, četkicom za rubove, dodaj spužvicu za sjaj...

Što trebaš napraviti u kuhinji prije nego odeš na godišnji | Author: Getty Images/Unspalsh Želiš da te dočeka oprano posuđe i mirisan sudoper foto: Getty Images/Unspalsh

Imaš li sudoper od nehrđajućeg čelika, možeš ga ispolirati običnim brašnom (da, brašnom) i pamučnom krpicom. Ne zaboravi odvod. Soda bikarbona i ocat u kombinaciji pokrenut će kemijsku reakciju koja uklanja ostatke i dezinficira. Isperi vrelom vodom i osuši. Ostavi sudoper prazan, čist i suh. Vjeruj, malo što tako precizno signalizira “dobrodošli natrag” kao blistav i mirišljav sudoper.

limun, limunova korica Možda vas zanima... Masnoće u kuhinji očisti uz pomoć kore citrusa Špajza

Operi i posuđe i krpe

Čini se očitim, ali često je zadnja stvar na listi: operi sve posuđe, čak i onu jednu šalicu “koja može pričekati”. Sve što ostaviš s ostatkom hrane postat će neugodan miris, mrlja ili kolonija neželjenih organizama. I ne zaboravi – sve što opereš, moraš osušiti.

Ako imaš perilicu, ostavi je lagano otvorenu kako se unutra ne bi skupljala vlaga. Još jedna stvar koja čini razliku? Krpe. Operi ih i spremi svježe. Ništa ne kvari povratak više od mirisa zatvorene, poluvlažne kuhinjske krpe. Dočekaj samu sebe čistim, suhim tekstilom.

kuhinja | Author: Getty Images/Unsplash Pazi kako ostavljaš kuhinju prije odlaska na godišnji foto: Getty Images/Unsplash

Smeće mora van. Ali to nije kraj – kantu treba oprati, dezinficirati i, po mogućnosti, osvježiti. Malo sode bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja mogu učiniti čudo. Poklopac obriši posebno.

U vlastitoj kući navikneš se na mirise – ne osjetiš ono što je možda već odavno neugodno. Povratak iz prirode ili hotela ne bi trebao završiti nekom starom mrljom na dnu kante.

Zadnji potez: površine koje mirišu na red

Posljednji čin prije zatvaranja kuhinje je brisanje svih površina. Pult, štednjak, kvake, staklo na pećnici, frižider – sve što dotičeš treba biti čisto. Ne moraš ribati, ali obriši tragove, ukloni mrvice i ostavi dojam koji bi zadovoljio i tebe u najkritičnijem raspoloženju.

Čista površina nije samo vizualna stvar – to je poruka koju šalješ samoj sebi: “Stalo mi je do mog prostora". I vjeruj, nakon što povučeš kofer preko praga i baciš pogled prema kuhinji, bit ćeš sretan što si to učinio.

Prouči i ove savjete za urednu kuhinju...

martha stewart, hladnjak, frižider Možda vas zanima... Ovako Martha Stewart čisti svoj hladnjak Špajza kuhinjske pločice Možda vas zanima... Kako savršeno očistiti masne kuhinjske pločice i fuge Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.