Špajza 27. prosinca 2019.

Što ti sve treba za savršeno hrskavu slaninu?

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrskava, ali ne previše, mesnata, a opet slasna. Savršenu slaninu za doručak dobit ćeš ako paziš i na teksturu i na okus, a možeš ju pripraviti i na štednjaku, u mikrovalnoj i u pećnici.

Otkrivamo kako je ispeći savršeno, pri tom izbjegavajući najveće pogreške koje se rade kod njena pečenja.

Ako radiš slaninu za jednu ili dvije osobe, uzmi šnitu ili dvije u mesnici ili na pultu u dućanu. Velika pakiranja koja ne potrošiš samo će se osušiti. Da bi se meso i masnoća u slanini ravnomjerno ispekli moraju biti na istoj temperaturi. Pošto masnoća zadržava hladnoću dulje od mesa, ostavi na sobnoj temperaturi 15 minuta prije nego što počneš peći, ravnomjernije ćeš ju ispeći. 

Ne zaboravi i da slanini treba prostor pa nemoj natrpavati nego je slaži jednu pored druge. Iako misliš da je to ispravno, pečenje slanine na previsokoj temperaturi od samog početka može dovesti do toga da ju prepečeš.

 

Možda vas zanima... Za doručak: Hrskava slanina s tajnim sastojkom Recepti

 

Mast od slanine nemoj baciti jer je idealna za prženje krumpira, dodavanje juhama ili za pripremu kukuruznog kruha. Možeš ju zamrznuti u kalupu za led. 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Najbolja tava za to je tava od lijevanog željeza. Jedan sloj slanine stavi u hladnu tavu, pa peci na srednje niskoj vatri jer želiš izvaditi puno masnoće iz slanine i za to treba vremena. Slaninu povremeno okreni i neka se ravnomjerno peče.

Budući da se većina tava ne zagrijava ravnomjerno, slaninu premjesti na drugi dio tave kada je okreneš. Kad je gotova prebaci na tanjur obložen papirnatim ručnikom ili papirnu vrećicu da upije višak masnoće. Izlij mast iz tave u neku posudu, najbolje lončić, kako bi se u potpunosti ohladila. 

 

Možda vas zanima... Za doručak: Malo drugačija jaja sa slaninom Recepti

 

Kako peći slaninu u pećnici? Na žičanoj rešetki

Stavi žičani stalak u posudu za pečenje veličine 25 × 35 cm. Lagano pošpricaj uljem, pa poslaži slaninu u jednom sloju na stalak. Peci na 175 stupnjeva do hrskavosti, 20-30 minuta.

Mast će kapati u posudu ispod žice pa neće dodatno zaprljati pećnicu.

Kako peći slaninu u mikrovalnoj? Na ubrusima

Stavi 2-3 lista papirnatog ručnika na tanjur, pa na to stavi do četiri šnite slanine. Prekrij s 1-2 lista papirnatih ručnika. Stavi u mikrovalnu na minutu za svaki komad slanine. Za deblju slaninu trebat će ti malo više vremena, a tanje rezanu, manje. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.