Špajza 24. siječnja 2018.

Ne znate što učiniti sa starim kruhom?

kruh
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kruh je jedna od osnovnih ljudskih namirnica koju konzumirano svakodnevno. Unatoč tomu, često nam se događa da bacamo stari kruh koji se od stajanja stvrdnuo i počeo mrviti.

Osim priprema krušnih mrvica ili bruschette, od starog kruha možete pripremiti i tzv. croutons odnosno male komadiće prženog ili pečenog kruha, često uz dodatak začinskog bilja. Priprema croutonsa je vrlo jednostavna, a pritom se može upotrijebiti bilo koja vrsta kruha.

U posudi na laganoj vatri je potrebno pomiješati maslac i maslinovo ulje te dodati sitno nasjeckani češnjak i kockice starog kruha. Kruh valja lagano pržiti i često okretati sve dok kockice ne poprime zlatno smeđu boju. Tada se croutonsi stavljaju na tanjur s papirnatim ručnicima te se pusti da se ohlade. Po želji a za dodatnu hrskavost, mogu se prije serviranja ponovno zagrijati nekoliko minuta u pećnici na 350°C. Ovako pripremljen kruh se odlično sljubljuje sa salatama ili juhama. Može se čak jesti i kao grickalica.

Oni hrabriji od starog kruha mogu napraviti tzv. toskansku juhu, možda poznatiju pod imenom Ribollita. Postoje brojne varijacije ove juhe, ali glavni sastojci su uvijek stari kruh (što suši to bolji), grah i povrće poput mrkve, kupusa, rajčice i luka.Sama priprema zahtijeva vrijeme i trud, ali se isplati. Za početak valja prokuhati grah i ispasirati ga mikserom. Dobivenu kašu vratiti u vodu u kojoj se grah kuhao. Zatim se na ulju popirja sitno nasjeckani luk, doda koncentrat rajčice te povrće po želji. Začiniti solju i paprom i kuhati 10 minuta na slaboj vatri. Povrću valja dodati kašu od graha i kuhati na slaboj vatri oko 1h. Na kraju se dodaju komadići starog kruha, kuha se desetak minuta te se pusti da se ohladi.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.