Simpatična Luna Džidić pokrenula je blog još 2015. godine, oko godinu dana nakon što je i sama promijenila svoj stil prehrane, izbacila sve rafinirane sastojke (šećer, brašno, ulje i bilo kakve industrijske proizvode) te počela pripremati hranu isključivo od kvalitetnih, prirodnih, nutritivno bogatih sastojaka.
“Ovakva promjena prehrane mi je toliko pozitivno utjecala na zdravlje, osjećala sam se bolje nego ikada do tada. Iz tog razloga sam i pokrenula blog - htjela sam da što više ljudi zna da je moguće doći do zdravlja na ovako jednostavan i prirodan način, kao i pomoći svima koji su zainteresirani dijeljenjem jednostavnih recepata, savjeta i svojih iskustava. Tada je to zapravo više bilo mjesto na kojemu su te informacije bile dostupne i napisane na način koji sliči dnevniku, nego što je imalo format pravog gastro bloga. S vremenom se, zbog sve većeg broja čitatelja, i moj način pisanja promijenio. Instagram profil s receptima sam otvorila tek prije nekoliko godina, nakon mnogo nagovaranja prijatelja i poznanika. Nisam toliko "od društvenih mreža", ali mi je drago da sam povremeno i tamo aktivna jer sam i preko Instagram profila upoznala mnoge drage ljude s hrvatske gastro scene, kao i ljude iz raznih krajeva svijeta s kojima sam si i dalje vrlo bliska”, objašnjava nam Luna.
Malo sastojaka i jednostavna izrada
Iako priznaje kako se ne može sjetiti koji je recept prvi objavila, kaže da se najvjerojatnije radilo o nekom jednostavnom sirovom desertu, energetskim pločicama od orašastih plodova, sirovim krekerima od povrća, chia pudingu ili domaćem mlijeku od orašastih plodova.
“Prvi recepti su mi bili u tom stilu - jednostavni recepti za sirovu hranu koju svatko može napraviti kod kuće. Sjećam se da tada niti sama nisam imala neku posebnu kuhinjsku opremu, te sam htjela u receptima pokazati da se radi o hrani koja zaista nije komplicirana i koju bilo tko može pripremiti”, kaže naša sugovornica.
Prijatelji i obitelj najviše vole njezine sirove torte, kao i veganske burgere s domaćim pecivima od pira, pljeskavicama od gljiva i različitim home-made umacima. Curry s kokosovim mlijekom, đumbirom i limetom je također među favoritima. Pratitelji njezina bloga, pak, najbolje reagiraju na vrlo jednostavne recepte za zdravije slatkiše i deserte. Takvi su primjerice brownies od badema i datulja, sladoled od pistacija i kokosovog mlijeka, džem od šljiva bez dodanog šećera, sladoled od banane i kikirikija… To su sve recepti s malim brojem sastojaka, uglavnom zaslađeni voćem, koji su jednostavni i brzi za izradu.
Na pitanje je li je iznenadio broj pratitelja, te ima li s njima redovitu interakciju, odgovara: “Nisam nikada imala neki “boom” novih pratitelja, sve je nekako prirodno dolazilo. Mislim da za Instagram profil niti ne mogu reći da se radi o velikom broju ako usporedim s ostalim blogerima. Otpočetka mi je glavni fokus bio blog (web stranica) i detaljno raspisivanje recepata, pa sam možda malo i zapostavila društvene mreže u smislu redovitih objava. Bez obzira na to, mislim da imam dobru interakciju s pratiteljima na Instagram profilu jer često dobivam privatne poruke na koje rado odgovaram. Rekla bih da mi je najdraže koliko mi je publika bliska od samih početaka; bez obzira na broj pratitelja, feedback i pozitivne reakcije su uvijek tu, i to me baš veseli.”
Omiljeni 'comfort food'
Otkriva nam da sebi za gušt, kada pronađe malo slobodnog vremena, najradije priprema razne vrste tajlandskog curryja s kokosovim mlijekom, pad thai s rižinim rezancima i tofuom, a ponekad radi i sushi. Priznaje kako su joj ta tri tipa jela omiljeni ‘comfort food’.
Snimanju za Gastro zvijezdu jako se razveselila jer voli promijeniti okolinu i kuhati u novim uvjetima, a već neko vrijeme takvih prilika nije bilo.
U kuhinji se lako prilagođava svemu ako treba, i kuha s bilo kojim sastojcima. Ipak, neki sastojci koje voli uvijek imati u kuhinji su prirodno fermentirani soja sos i riža za slana jela, te datulje i bademi za deserte.
Na pitanje koji je to jedan recept koji svatko mora znati napraviti, odgovara: “Ovisi što osoba voli jesti... Ali rekla bih, na primjer, od slanih jela neki jednostavni stir-fry od povrća (povrće kratko pečeno na tavi), a od slatkiša sirove pločice ili kuglice od datulja, badema i kakaa (ili neke druge kombinacije suhog voća i orašastih plodova). U današnje vrijeme puno ljudi jede previše rafiniranog šećera, često u obliku kolača, čokolade i drugih slatkiša. Mislim da je šteta da više ljudi ne zna da si mogu kod kuće, od svega nekoliko sastojaka, napraviti jednostavne slatkiše koji nisu štetni za zdravlje i ne izazivaju ovisnost.”
Voli kada namirnice same po sebi dođu do izražaja
Svoju kuhinju, u smislu načina kuhanja, opisuje kao jednostavnu i smislenu, s puno okusa. Jako joj je važno da namirnice budu obrađene na najbolji način da im se sačuva nutritivna vrijednost, te istakne prirodni okus i tekstura. Ne voli koristiti previše začina niti previše različitih sastojaka unutar jednog jela, nego voli kada namirnice same po sebi dođu do izražaja kroz prikladne načine obrade i često minimalističke, ali vrlo ukusne kombinacije.
Otkriva nam i kako je njezina kuhinja kod kuće cijela sastavljena od ručno izrađenih elemenata, te je puno toga improvizirano. Ipak, dovoljna je za sve što joj treba. Naime, Luna se snalazi u jako malo prostora i radne površine, a dok kuha istodobno i čisti za sobom posuđe i alate koje je koristila u prethodnim koracima pripreme jela, tako da niti u jednom trenu ne dođe do nereda ili punog sudopera.
Kao najdraži trenutak u blogerskoj karijeri izdvaja ‘svaki put kada joj se netko od čitatelja javi privatnom porukom da kaže koliko im je pomoglo to o čemu piše i koliko vole njezine recepte’.
“To mi bude i neka potvrda da bloganje o hrani i dalje ima smisla nakon svih ovih godina. Jedan od slatkih momenata mi je bio i onaj kada sam shvatila da dobivam "malo previše" upita o keramičkom posuđu koje koristim za stiliziranje hrane na svojim fotografijama. Ljudi su često htjeli kupiti isto takvo. Budući da sam spomenuto posuđe sama izrađivala, uskoro sam pokrenula svoj brend keramike koji mi je i danas jedna od najdražih stvari na svijetu. Svaki takav moment koji potiče na napredak je jako vrijedan”, s ponosom nam priznaje.
Ako tražiš zdrave i kreativne recepte potraži ih na Luninom blogu Sunberry Jam, a za Lunu Džidić možeš glasati ovdje.