Špajza 09. studenoga 2022.

Švicarski Gruyère proglašen je (ponovno) najboljim sirem na svijetu

foto: Instagram, @guildoffinefood
gastro postao gastro.24sata.hr
Svake godine dodjeljuje se nagrada za najbolji sir na svijetu, i to u sklopu prestižnog natjecanja World Cheese Awards. Ovogodišnji pobjednik nije prvi put zlatan.

Nekako nam nije neobično čuti da je najboljim sirem za 2022. godinu proglašen jedan od švicarskih sireva. A ne čudi ni to da tom istom siru ovo nije prva zlatna medalja koju je ponio. Sir Le Gruyère AOP surchoix proglašen je najboljim u nimalo maloj konkurenciji.

Ako misliš da je to natjecanje u kojem suci probaju desetak sireva i pronađu najbolji, varaš se. Čak 4434 sira iz 42 zemlje ove su godine bila uključena u natjecanje. I sad samo zamisli kako to izgleda, ali još bolje – kako to miriši u prostoriji u kojoj se nalaze svi ovi sirevi.

Te je sireve isprobavalo 250 međunarodnih sudaca, a svatko je ocjenjivao svojih 50-ak sireva. Sireve je valjalo onjušiti, bocnuti, prožvakati... Želiš ovaj posao? Da, i mi isto. Nakon prvog kruga, u natjecanju je ostalo 98 najboljih, a u zadnjem krugu u ringu je ostalo njih 16.

Sir Le Gruyère AOP surchoix, koji je na natjecanje prijavio švicarski proizvođač sira Vorderfultigen, suci su opisali kao "stvarno profinjen, ručno izrađen sir koji se topi na jeziku i ima note bilja, voća i kože,“ te kao "Sir s puno okusa i mirisa."

Na drugom mjestu je Gorgonzola Dolce DOP, mekani sir s plemenitom plijesni koji proizvodi tvrtka De' Magi iz Italije.

A sireva je bilo uistinu raznih, u raznim izdanjima i oblicima. Bilo je onih u obliku vještičjih šešira i cvjetova, sireva umotanih u lišće koprive ili prekrivenih pepelom. Bilo je običnih, jednostavnih sireva, a bilo je i onih nalik na kolače, bogato ukrašenih voćem, bijelih, narančastih, plavih -- čak i ljubičastih.

Ovih je 10 sireva proglašeno najboljima:

  1. Le Gruyère AOP surchoix, Vorderfultigen (Švicarska)
  2. Gorgonzola Dolce DOP, De’ Magi (Italija)
  3. Âlde Fryske, De Fryske (Nizozemska)
  4. Grosse Tomme de Bufflonne, Prolactine (Francuska)
  5. Tomme de chèvre, Prolactine (Francuska)
  6. Pata de Mulo Curado, Quesería Artesanal Los Payuelos (Španjolska)
  7. Greensward, Murray’s Cheese (SAD)
  8. Devon Blue, Ticklemore Cheese (UK)
  9. Grosse Tomme de chèvre, Prolactine (Francuska)
  10. Spenwood, Village Maid Cheese (UK)
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 19:09 09. Studeni 2022.

    Odlican sir