Špajza 06. rujna 2018.

Svjetski sirevi i hvarska vina vole se javno

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Nizozemska „kraljica sireva“ Betty Koster, oduševljena hvarskim vinima, došla je na Hvar  i napravila izvrsnu radionicu sparivanja svjetskih sireva i hvarskih vina.

Na inicijativu nizozemskih distributera Maria Pranića i Diederika Swarta iz tvrtke Croatiangrapes.com, u kušaonici Konobi Vina Carić u Vrboskoj na Hvaru, održana je zanimljiva radionica sljubljivanja svjetskih sireva s hvarskim vinima. Kad je o sljubljivanju riječ, često nam govore da je najbolji onaj "terroirski“ spoj, ali uvažena gošća, Betty Koster, koju Nizozemci nazivaju svojom kraljicom sira – pokazala je i dokazala suprotno.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Iz svoje specijalizirane trgovine L'Amuse donijela je desetak različitih sireva i pokazala da (svi) oni jako vole hvarska vina: Bogdanjušu Carić 2017,  Plavac PZ Svirče 2016  i  Carićev cuvée Jubo'v 2016.  Bila je to istodobno i promocija novoga koncepta koji će od 17.9. tvrtka "Croatian Grapes“ i gđa Koster ponuditi restoranima u Nizozemskoj: uz jedno odabrano vino nudit će platu različitih sireva koji svaki na svoj način daju ili pojačavaju posebnu notu u vinu i baš svi pašu uz (jedno) vino. "Mnogi misle da je nemoguće spariti više sireva s vinom, ali ako pomno odaberemo sireve, spojimo ih samo s jednim autohtonim vinom, čistog mirisa, aroma i okusa,  koje je pravi odraz svoga terroira, bit će to potpuno novi doživljaj za goste i za njihova nepca. Sljubljivanje počinje od vina koje voli sireve tzv. „cheese wine“ – objašnjava gđa Koster.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Uz Bogdanjušu Carić 2017, autohtonu hvarsku sortu čije elegantno i bogato vino jako voli sireve, ponudila je 4 sira: španjolski ovčji sir Manchegot koji je pojačao putraste i kremaste note u vinu; aromatični austrijski planinski sir Alp blossom (Alpski cvijet) koji dozrijeva u kori od planinskog cvijeća i pojačao je cvjetne note u vinu; francuski Brie de Melun, jak i zemljani sir, istaknuo je  voćne note u vinu i njemački plavi sir, Chiriboga blu, kremast i voćan istodobno, pojačao je voćnost bogdanjuše.

Uz Plavac PZ Svirče 2016, prvi je izbor bio francuski planinski sir Manigodine, iznimno rijedak sir, s jakim zavodljivim karakterom i putrastim aromama; francuski meki sir Brie de Melun potpuno se drukčije ponašao s plavcem nego s bogdanjušom, darovao je vinu dodatnu punoću; portugalski kozji sir Castel Branco (Bijeli dvorac), nazvan po istoimenom mjestu, s tipičnim aromatičnim i animalnim notama, izmamio je mesne nijanse vina i pojačao slasnost – uz jake umami note;  na kraju nizozemski Wilde Weide (Divlja livada) nastao od mlijeka krava koje pasu raznoliko cvijeće i biljke na planinskim livadama, iznimno je floralan i voćan i pojačao je voćnost plavca.

Kao najuzbudljiviju kombinaciju, gđa Koster navela je sireve koji idu uz cuvée Jubov's (plavac mali, cabernet, merlot, syrah): talijanska Robiola, planinski sir od kravljeg i kozjeg mlijeka, sa sjevera Italije izvrsno je pratio elegantnost i sočnost vina; engleski kravlji sir Lancashire, kremozan, putrastih i zemljanih nota,  u dodiru s vinom izmamio je eksploziju predivnih aroma. Možda najzanimljiviji sir bio je provansalski St. Domain, koji dozrijeva s grančicama lavande,  a vinu je dao arome svježine i floralne note. Ovo su vino dobro pratili i sirevi prethodne kombinacije: portugalski Castel Branco i nizozemski Wilde Weide. Jubo'v je pokorio sve najzanimljivije europske sireve, od Francuske do Nizozemske, možda upravo zato što su u njemu svoje mjesto našle i međunarodne sorte uz naš plavac mali!  Ugodno druženje nastavilo se pralinama iz male radionice čokoladnih delicija "Gamulin Chocolate“ iz Jelse, koje su uzvanici također sljubili uz vino.  

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

U konobi Vina Carić, uz domaće sireve koje vješto sljubljuje s vinom Ivana Krstulović Carić, direktorica marketinga i prodaje, na kraju svake degustacije nude se i čokoladne praline Gamulin s okusima Hvara (rogač, smokva, limun, badem, gorka naranča, lavanda, kadulja).  Požurite na naš najsunčaniji otok, uloviti još malo sunca i – kušati iznimne sirne i čokoladne kombinacije s vinima Carić. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.