Špajza 17. lipnja 2016.

Tajna najboljeg zagrebačkog kebaba

Kebab
1/7
facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Tko je jednom bio na početku Taksima, glavnog trga turskog Istanbula, zna što je pravi kebab. No, našem nepcu puno više prija onaj koji su turski iseljenici prilagodili srednjoeuropskom okusu – ponajprije u Njemačkoj. A gdje onda kod nas pojesti kebab koji će vas oduševiti?

Danas osim u Hrvatskoj kebaba ima širom svijeta, ali kod nas postoji jedan veliki problem... Naime, smisao kebaba je da toplo hrskavo pecivo uz salate i umake bude dobro napunjeno i svježe „ošišanim“ komadima mesa. Piletinom, janjetinom, teletinom - na kolac nabijenim u tankim slojevima – ali mesom. Pravim mesom, a ne nekakvom zamjenskom smjesom koja bi navodno trebala biti od mesa, a izgleda kao želatinozni toranj od gigantskog mesnog doručka.

Na žalost, na jako puno mjesta u Hrvatskoj, pod imenom kebaba s metalnog se kolca striže upravo takva namirnica, o kojoj ćemo više pričati nekom drugom prilikom.

Danas pak govorimo o jednom, netom otvorenome mjestu, na kojem se za kebab koristi isključivo pureći batak, što se i vidi golim okom.

Abrakebabra fast-food restoran nalazi se u Zagrebu u Maksimirskoj ulici 30. To je franšiza poznatog Osječkog kebaba koji je nastao prije tri godine u srcu i glavi jedne obitelji koja je zaluđena kebabom i njegovim moćnim i unikatnim okusom - započela je svoju avanturu. 

Kebab | Author: facebook facebook

Abrakebabra nije fast-food, više je enjoy-food - svi kebabi napravljeni su po originalnoj i autentičnoj turskoj recepturi koja je promatrana i izučavana u više od 5 gradova u kojima se njeguje kultura turskog fast-fooda (Berlin, Istanbul, Dublin, London, Budimpešta...).

Svi proizvodi se prave od 100% svježeg purećeg mesa koje sami ručno obrađuju i mariniraju 12 i više sati. Začini poput kardamona, pimenta, kumina i cimeta dolaze iz kuhinja dalekog istoka, a tu je i specijalni dodatak - Baranjska paprika.

Svježi „pitta bread“ rade sami, a umake Beyaz (bijeli, jogurt + češnjak) i Kirmizi (rajčica) - prave prema originalnoj recepturi. A tu je i chilli u rinfuzi na svakom stolu!

Ponuda nije velika, ali je kvalitetna. Postoji puretina u lepinji (doner), tortilji (durum), kebab salata, baklava te chicken nuggets – za najmlađe koji još ne shvaćaju bit kebaba, ali i sve ostale. Tu su i dvije vrste krumpira, pomfrit i lađice, a uskoro će u ponudi biti i originalni turski rahat lokum, čaj, kava...

Meni od kebaba, krumpira, umaka i sokom stoji svega 42 kune, pa svakako provjerite razliku. Cijeli doživljaj upotpunjuje interijer uređen u orijentalnom stilu s turskim elementima – od turbana s kojima se gosti mogu fotografirati, ručno izrađeni mozaički lusteri pa sve do sultanovog odijela.

Abrakebabra | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Sve je od hrane nazvano po mađioničarima (Houdini, Dynamo...), uredno je, čisto, prozračno, ima i televizor, a uskoro se očekuje i proširenje na terasu.

Izbor pića nije velik, ali preko puta je sjajan kafić Dvorište, s kojima gaje sjajne odnose, tako da bez problema s narudžbom samo prijeđete ulicu.

Abrakebabra nije klasična kebabdžinica, kiosk za raju koja pijana ide iz diska u zoru i sasvim joj je svejedno čime će napuniti rezervoar. To je restorančić za uživanje koji radi do 23 sata i želi biti broj jedan u gradu, u čemu im je za sada konkurentan samo Rubelj grill u Marićevom prolazu. Meso je pravo, porcije su korektne, nema velikih odstupanja, a okus je pikantan, jak i dugotrajan - siti ste još par sati.

Abrakebabra 

Drže se tradicionalnih recepata i ne ubacuju krastavce niti slične stvari koje nisu turske, a kada jednom probate ukusnu smjesu punu puretine, paprike, jogurta i cimeta – sigurno ćete se opet vratiti. Makar se samo slikali u sultanovoj opravici... Dobar tek! 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • nnikic599 13:10 11. Kolovoz 2016.

    Najlošiji kebab koji sam ikad probao , a probao sam puno kebaba u Europi. u ZG ima 10 bolih kebaba nego što je ovaj reklamni.

  • Viktor 23:54 21. Lipanj 2016.

    Hah, očito ništa prošli sva prava mjesta. Izgleda da je ipak važno dat neki "poticaj" pa se pišu čudesa.. (y) bravo ekipa iz Gastro tima ;)