Špajza Gastro zvijezda 31. listopada 2018.

Tart s čokoladom i kavom - Karlino slatko čudo koje osvaja na prvi pogled

foto: Karla Kovačić
gastro postao gastro.24sata.hr
Karla Kovačić finalistica je "Gastro zvijezde" u kategoriji Slastice, a svoj je blog Sweet life by Karla predstavila nevjerojatnim tartom s ganacheom i mousseom od kave i čokolade.

Red je da se food blogeri upoznaju kroz hranu, zbog čega smo meetup započeli degustacijom prezentacijskih jela svih finalista "Gastro zvijezde". Karla s bloga Sweet life by Karla oduševila je kolege blogere i cijelu Gastro.hr ekipu kremastim tartom.

Ako smatrate da je Karla prava slastičarska zvijezda - osigurajte joj titulu svojim glasovima! Usput bacite oko i na njen blog i Instagram profil i uživajte u fotografijama sočnih, bogatih slastica. 

 

 | Author: Karla Kovačić foto: Karla Kovačić

 

Prhko tijesto:

  • 250 g brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 120 g maslaca sobne temperature
  • ½ praška za pecivo
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Ganache:

  • 110 g tamne čokolade
  • 55 ml mliječnog slatkog vrhnja

Mousse od kave i čokolade:

  • 75 g čokolade do 40% kakaa
  • 23 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • 60 ml procijeđene i ohlađene kave
  • 95 ml čvrsto umućenog slatkog vrhnja
  • 5 g želatine
  • 20 ml slatkog vrhnja

 

 | Author: Karla Kovačić foto: Karla Kovačić

 

Priprema:

  1. Prosijte brašno u posudu pa dodajte omekšali maslac, šećer u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli. Mikserom sve izmiksajte tako da ne ostanu grudice, a može  i ručno. Dodajte jaje i zamijesite tijesto.  Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem 15 minuta.
  2. Izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte između dva pek papira tako da bude većih dimenzija od kalupa(promjera 26 cm za okrugli kalup ili 24x24 za kvadratni), premjestite ga u kalup, lagano utisnite prstima i malo izbockajte vilicom. Kako bi tijesto ostalo što ravnije tijekom pečenja, po njemu možete rasporediti i keramičke perlice za pečenje, ali može  i bez njih. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 15 minuta. Izvadite i ohladite na sobnoj temperaturi prije stavljanja kreme.
  3. Za mousse prvo skuhajte crnu kavu, procijedite je da bude bez taloga, a zatim je stavite sa strane da se prohladi. Želatinu rastopite u dvije žlice vode i ostavite da nabubri. Sada započnite s topljenjem čokolade. Čokoladu i maslac stavite u zdjelu iznad druge zdjele s vodom da se topi na laganoj vatri. Stalno miješajte da čokolada ne zagori, a zatim skinite s vatre, dodajte žumanjak i jako miješajte dok se sve ne ujedini. Otopite želatinu, ali pripazite da ne uzavre jer je tada neupotrebljiva. Smjesi dodajte ohlađenu kavu, otopljenu želatinu i 20 ml slatkog vrhnja. Dobro promiješajte pjenjačom dok se smjesa ne izjednači i postane glatka i gušća. Stavite posudu u hladnjak i povremeno promiješajte da se smjesa ne stegne, treba se samo prohladiti prije nego u nju dodate umućeno slatko vrhnje. 
  4. Za ganache slatko vrhnje bez šećera zagrijte dok ne uzavre. Sklonite ga s vatre i dodajte mu čokoladu. Miješajte sve dok se čokolada ne otopi, a zatim 1 do 2 minute snažno miješajte kako bi čokolada bila što sjajnija. Kada je gotov rasporedite ga po kalupu. Prije vraćanja kalupa u hladnjak ostavite ga 10-ak minuta na sobnoj temperaturi da se ganache ohladi.
  5. Kada se ganache ohladio nastavite s kremom. Ako slatko vrhnje nije zaslađeno u njega dodajte dvije žlice šećera u prahu. Kada se čokoladna smjesa prohladila dodajte joj umućeno slatko vrhnje i laganim kružnim pokretima miješajte pritom pazeći da se sve dobro izmiješa. Prelijte mousse preko ganachea i ponovo ih vratite u hladnjak na nekoliko sati.

Uživajte!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.