gastro postao
Karla Kovačić finalistica je "Gastro zvijezde" u kategoriji Slastice, a svoj je blog Sweet life by Karla predstavila nevjerojatnim tartom s ganacheom i mousseom od kave i čokolade.
Red je da se food blogeri upoznaju kroz hranu, zbog čega smo meetup započeli degustacijom prezentacijskih jela svih finalista "Gastro zvijezde". Karla s bloga Sweet life by Karla oduševila je kolege blogere i cijelu Gastro.hr ekipu kremastim tartom.
Ako smatrate da je Karla prava slastičarska zvijezda - osigurajte joj titulu svojim glasovima! Usput bacite oko i na njen blog i Instagram profil i uživajte u fotografijama sočnih, bogatih slastica.
Prhko tijesto:
- 250 g brašna
- 100 g šećera u prahu
- 120 g maslaca sobne temperature
- ½ praška za pecivo
- 1 jaje
- prstohvat soli
Ganache:
- 110 g tamne čokolade
- 55 ml mliječnog slatkog vrhnja
Mousse od kave i čokolade:
- 75 g čokolade do 40% kakaa
- 23 g maslaca
- 1 žumanjak
- 60 ml procijeđene i ohlađene kave
- 95 ml čvrsto umućenog slatkog vrhnja
- 5 g želatine
- 20 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Prosijte brašno u posudu pa dodajte omekšali maslac, šećer u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli. Mikserom sve izmiksajte tako da ne ostanu grudice, a može i ručno. Dodajte jaje i zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem 15 minuta.
- Izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte između dva pek papira tako da bude većih dimenzija od kalupa(promjera 26 cm za okrugli kalup ili 24x24 za kvadratni), premjestite ga u kalup, lagano utisnite prstima i malo izbockajte vilicom. Kako bi tijesto ostalo što ravnije tijekom pečenja, po njemu možete rasporediti i keramičke perlice za pečenje, ali može i bez njih. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 15 minuta. Izvadite i ohladite na sobnoj temperaturi prije stavljanja kreme.
- Za mousse prvo skuhajte crnu kavu, procijedite je da bude bez taloga, a zatim je stavite sa strane da se prohladi. Želatinu rastopite u dvije žlice vode i ostavite da nabubri. Sada započnite s topljenjem čokolade. Čokoladu i maslac stavite u zdjelu iznad druge zdjele s vodom da se topi na laganoj vatri. Stalno miješajte da čokolada ne zagori, a zatim skinite s vatre, dodajte žumanjak i jako miješajte dok se sve ne ujedini. Otopite želatinu, ali pripazite da ne uzavre jer je tada neupotrebljiva. Smjesi dodajte ohlađenu kavu, otopljenu želatinu i 20 ml slatkog vrhnja. Dobro promiješajte pjenjačom dok se smjesa ne izjednači i postane glatka i gušća. Stavite posudu u hladnjak i povremeno promiješajte da se smjesa ne stegne, treba se samo prohladiti prije nego u nju dodate umućeno slatko vrhnje.
- Za ganache slatko vrhnje bez šećera zagrijte dok ne uzavre. Sklonite ga s vatre i dodajte mu čokoladu. Miješajte sve dok se čokolada ne otopi, a zatim 1 do 2 minute snažno miješajte kako bi čokolada bila što sjajnija. Kada je gotov rasporedite ga po kalupu. Prije vraćanja kalupa u hladnjak ostavite ga 10-ak minuta na sobnoj temperaturi da se ganache ohladi.
- Kada se ganache ohladio nastavite s kremom. Ako slatko vrhnje nije zaslađeno u njega dodajte dvije žlice šećera u prahu. Kada se čokoladna smjesa prohladila dodajte joj umućeno slatko vrhnje i laganim kružnim pokretima miješajte pritom pazeći da se sve dobro izmiješa. Prelijte mousse preko ganachea i ponovo ih vratite u hladnjak na nekoliko sati.
Uživajte!