Špajza 08. listopada 2020.

Taste the Mediterranean: Dinamična 24 sata u Splitu

gastro postao gastro.24sata.hr
U Splitu je danas službeno otvoreno sedmo izdanje festivala Taste the Mediterranean. Međutim, mi se zabavljamo, jedemo i učimo od jučer. Evo kako su izgledala prva 24 sata festivala...

Taste the Mediterranean obišao je hrvatsku obalu, od Rovinja do Hvara i stigao u Split. Neslužbeno je otvoren u srijedu popodne, velikim kušanjem talijanskih vina u hotelu Briig i genijalnom večerom u prostranoj, preuređenoj splitskoj ribarnici. Na jelovniku s potpisom chefa Zlatka Marinkovića, vlasnika kultnog restorana Noštromo, bile su vlasulje, tripice od grdobine, škampi, morski pas i brudet, dok se za desert pobrinula slastičarka Dragica Lukin. Dakle, okusi i mirisi mora, vino - i nezaobilazne maske. 

Službeno pak je otvorenje bilo jutros u 10 sati u hotelu Briig. "Sagradili smo jednu ozbiljnu manifestaciju s međunarodnom reputacijom. Chefovi koji su danas s nama došli su iz Grčke, Francuske, Španjolske, Japana, Meksika pa čak i Benina. I naravno, tu si i naši hrvatski vodeći chefovi", rekla je direktorica festivala Ingrid Badurina Danielsson. I to je razlog za veselje, osobito u vrijeme zdravstvene krize kada je organizacija manifestacija maksimalno otežana. 

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Prvi dan je bio rezerviran za temu održivog turizma na Mediteranu

Nakon uvodnih riječi održan je prvi panel, na temu održivog turizma na Mediteranu, nakon čega su se gosti preselili u blagovaonicu hotela Briig i testirali španjolske proizvode. O maslinovim je uljima, octu, ribama, sirevima, salamama i čokoladi pričala chefica Maria Jose San Roman, nositeljica Michelinove zvjezdice i promotorica mediteranske gastronomije. Na tri su lokacije tijekom dana održani i masterclassovi za učenike, studente i profesionalce.

U Turističko ugostiteljskoj školi gostovale su chefice Flora Mikula i Georgiana Viou te Dragica Mikula. U Aspiri su studenti imali priliku učiti od Marina Rendića. U školi Wallner za učenike su kuhali Fabricio Vežnaver, Ippei Uemura i Monika Ninčević. Profesionalci pak su znanje mogli utvrditi uz vodstvo Ippeija Uemure, Keiko Nagae i Beatriz Gonzales. Dan će također završiti večerama u sljedovima. Dok će kuhinju hotela Briig preuzeti chefica Maria Jose San Roman, uz pomoć chefa Jerka Rose, u Štoriji će kuhati chefovi Pažanin i Vežnaver. Pratite nas na Instagramu!




 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.