Špajza 26. rujna 2024.

TikTok zvijezda otkriva tajnu savršene pržene piletine

TikTok, Renzo, pržena piletina
TikToker Renzo otkrio je tajnu savršene pržene piletine
foto: TikTok @eatwitzo
Prženje piletine nije teško, ali neke stvari trebaš znati kako bi meso bilo sočno i hrskavo kao iz najboljih restorana... Kulinarska TikTok zvijezda Renzo ima par aseva u rukavu

Malo koja hrana je takav izvor utjehe i podsjetnik na djetinjstvo kao hrskava, savršeno pohana piletina. Zato smo, naravno, sretni kada otkrijemo super recept pravoga gurmana. Kulinarska TikTok zvijezda Renzo, poznat i kao Eatwitzo, otkriva svoje najbolje savjete za pripremu prženog pileta koje osvaja sve zaljubljenike u hranu.

@eatwitzo Classic Fried Chicken #chicken #eatwitzo ♬ original sound - Eatwitzo

Renzo je samouki kuhar, a njegov opušten i pristupačan pristup, uz kreativnost, čini ga idealnim vodičem za sve one koji žele savladati umijeće pripreme klasične i svima omiljene pržene piletine. Njegov moto "napravi nešto ni iz čega" odražava filozofiju da za vrhunski obrok nisu potrebni skupi sastojci ili oprema – samo malo pažnje i ljubavi prema kuhanju.

piletina, Dabiz Muñoz Možda vas zanima... Najbolji chef na svijetu ima recept za najsočniju piletinu Recepti

Kvaliteta mesa je ključna

Prvi korak prema savršenoj prženoj piletini je izbor pravih sastojaka. Renzo naglašava važnost ulaganja u kvalitetno meso, jer "dobiješ ono što platiš". Jeftinije meso često, naime, sadrži previše masnoće ili je puno vode, što može rezultirati lošijim okusom i teksturom.

Prilikom kupnje, važno je obratiti pažnju na boju mesa – svježa piletina trebale bi biti svijetlo ružičasta ili boje breskve, bez sivo-smeđih tonova. Također, izbjegavaj meso koje ima neugodan miris ili oštećenu ambalažu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Renzo (@eatwitzo)

Mnogi preferiraju tamno meso poput bataka ili zabataka, no Renzo preporučuje kupnju cijelog pileta te njegovo rezanje kod kuće. Osim što je financijski isplativije, manji pilići obično imaju sočnije meso.

Renzo koristi jednostavnu metodu razrezivanja – uklanja hrbat i otvara pile, a zatim reže dijelove prema vlastitim željama. Ova tehnika omogućava bolju kontrolu nad veličinom komada.

salata od krastavaca, tiktok Možda vas zanima... Viralni recept zbog kojeg su svi poludjeli za krastavcima Recepti Otkrij zašto je TikTok poludio za ovom salatom Možda vas zanima... Otkrij zašto je TikTok poludio za ovom salatom! Recepti

Marinada: tajna sočnosti

Prije prženja, marinada je ključna za postizanje okusa i sočnosti. Iako je mlaćenica čest izbor za marinadu, Eatwitzo preporučuje kombinaciju jaja, ljutog umaka i tekućine od kiselih krastavaca.

Kiselina iz tekućine od kiselih krastavaca, naime, pomaže omekšati meso i daje dubinu okusa. Piletinu treba marinirati barem 30 minuta, ali ne dulje od 24 sata jer predugo mariniranje može učiniti meso spužvastim umjesto sočnim.

TikTok zvijezda Renzo otkriva tajne savršene pohane piletine! | Author: Canva Ne štedi na začinskim mješavinama foto: Canva

Začini su neizostavan dio svake dobro pržene piletine. Crni papar, kajenska papričica, dimljena paprika i sazón (popularna mješavina začina u portorikanskoj kuhinji) samo su neki začini koji Renzo piletinu čine neodoljivo ukusnom.

Renzo preferira samo jedan sloj brašna, kako bi korica ostala čvrsta i hrskava, bez opasnosti da otpadne tijekom prženja. Kod pilećih krilaca ponekad dodaje kukuruzni škrob kako bi korica bila još hrskavija. Dodatni trik je pustiti da piletina odstoji minutu nakon oblaganja brašnom, kako bi se brašno bolje zalijepilo prije nego što ga staviš u vruće ulje.

avocado flatbread Možda vas zanima... Od samo 3 sastojka pripremi viralne pogačice od avokada Recepti

Prava temperatura ulja i wok tava

Pržena piletina zahtijeva pravu temperaturu ulja – Renzo kaže kako je to 190 °C želiš li da meso bude savršeno hrskavo izvana, ali sočno iznutra. Preporučuje prženje u wok tavi zbog njezine širine, što omogućava ravnomjerno raspoređivanje komada pileta. Korištenje cjedila umjesto kliješta za vađenje mesa iz ulja također smanjuje rizik od oštećivanja korice.

pržena piletina | Author: Ke Vin/Unsplash Savršeno sočna i hrskava pržena piletina foto: Ke Vin/Unsplash

Kao završni korak, Renzo voli dodati malo ljutog umaka i meda. Kombinacija slatkog i ljutog savršeno nadopunjuje hrskavo prženo pile, podižući okuse na novu razinu.

Bez obzira na to odlučiš li se za lagano polijevanje mesa ili umakanje u umak, ovo je trik koji vrijedi isprobati. I, da, najvažnije je – zabavi se dok kuhaš i uživaj u svakom koraku! I pripreme i gozbe.

kroasani Možda vas zanima... Kroasani od rižinog papira postali su pravi hrskavi hit!!! Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.