Špajza Gastro zvijezda 14. studenoga 2022.

Tofu s gljivama i pireom od kabocha tikve - probaj nešto drukčije

Luna Džidić, autorica bloga Sunberry Jam foto: Neva Zganec/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad želiš probati nešto drukčije, možda jednostavno možeš probati pripremiti nešto zdravo, što kažeš na to? Možda baš ovaj tofu s gljivama koji nam je pripremila Luna Džidić s bloga Sunberry Jam.

Sasvim jesensko jelo, na jedan pomalo drukčiji način. Drukčiji samo zato što većina nas ne priprema do ove mjere zdravu hranu svakodnevno, a i rijetkima se tofu nađe na meniju. Nepravedno! Ovaj tofu s gljivama i pireom od kabocha tikve zvuči kao nešto što ne bismo lako pripremili. No, istina je sasvim drukčija. Jedini problem može nastati ako inače ne nabavljaš ovakve namirnice.  

Luna Džidić je jedna od onih koje ih imaju kod kuće. Kad je prije osam godina promijenila u potpunosti svoju prehranu i primijetila pozitivne promjene u zdravlju, poželjela je pomoći i drugima svojim savjetima. Tako je nastao blog Sunberry Jam, koji je sada u finalu Gastro zvijezde, u kategoriji Zdrava i vege hrana. Jelo koje nam je pripremila izgleda tako da ga jednostavno poželiš kušati! I zato je tu recept, da pokušaš to kod kuće, a za Lunu možeš glasati ovdje

 | Author: Slavko Midžor/PIXSELL foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Tofu s gljivama i pireom od kabocha tikve

Sastojci (za 2 porcije):

  • 200 g svježeg tofua
  • 100 g sezama
  • 150 g shiitake gljiva
  • 6 jušnih žlica soja sosa s manje soli
  • 1 jušna žlica svijetle miso paste
  • 300 g kabocha tikve (jedna tikva srednje veličine)
  • 100 ml sojinog mlijeka
  • 2-3 jušne žlice kokosovog ulja

 | Author: Slavko Midžor/PIXSELL foto: Slavko Midžor/PIXSELL  | Author: Slavko Midzor/PIXSELL foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Priprema:

  1. Nareži kabocha tikvu na kriške i peci u pećnici na 200 °C dvadesetak minuta, ili dok ne omekša (možeš provjeriti vilicom).
  2. Za to vrijeme pripremi tofu i gljive. Prvo lagano poprži sezam na suhoj tavi, na laganoj vatri, dok ne zamiriši i poprimi zlatnu boju. Prebaci ga u zdjelicu.
  3. Tofu najprije lagano stisni između dva komada kuhinjskog ručnika, ili u kuhinjskoj krpi, kako bi izgubio dio vlage. Nareži ga na kocke, te ga prelij s tri jušne žlice soja sosa. Promiješaj kako bi sav tofu upio soja sos.
  4. Na tavi rastali 1-2 žlice kokosovog ulja i peci kocke tofua na srednjoj vatri dok se lagano ne zapeku izvana.
  5. Prebaci tofu u zdjelicu sa sezamom i protresi ili promiješaj kako bi ujednačeno prekrio tofu.
  6. Nareži shiitake gljive na ploške, te ih prvo lagano poprži na tavi, na žlici kokosovog ulja.
  7. Dodaj tri jušne žlice soja umaka i tri jušne žlice vode, pa kuhaj još kratko da dio tekućine ispari.
  8. Izvadi kabocha tikvu iz pećnice, oguli ju i prebaci u zdjelu skupa sa sojinim mlijekom i miso pastom. Izmiksaj pomoću štapnog miksera u glatki pire.
  9. Posluži pire s tofuom i gljivama, uz svježe povrće - ja sam koristila klice rotkvice, koje sam začinila mješavinom po jedne jušne žlice soja umaka, javorovog sirupa i limunovog soka.

 | Author: Slavko Midžor/PIXSELL foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.