Započinjemo pripremom „hladnih“ sastojaka.
Hladni sastojci najčešće su salate poput zelene salate, rikule i matovilca ili svježe nasjeckano povrće poput paprike, rajčice, krastavca i luka.
Također, „hladnu“ ulogu mogu imati i namirnice koje smo prethodno skuhali i u međuvremenu ohladili poput kuhanog krumpira, riže, boba, mahuna i povrća po želji. Nakon što hladne sastojke posložimo u zdjelu i formiramo posteljicu, slijedeći korak je priprema umaka.
Umak pripremamo tako da pomiješamo ocat, ulje i začine po želji. Umjesto octa možemo se poigrati s citrusima pa iscijediti limun ili limetu. Uz sol i papar, može se dodati češnjak, peršin, bosiljak, origano i čili papričice. S plodovima mora odlično se slaže i pečena crvena paprika.
Za brzu pripremu umaka sve sastojke možemo usitniti u električnoj sjeckalici.
Stigli smo do zadnjeg koraka, a radi se o pripremi „tople“ namirnice.
Piletinu, ribu ili plodove mora možemo kratko popirjati u tavi na ulju ili ispeći na grill tavi. Za pomalo egzotičnu notu tijekom pirjanja ili poširanja možemo dodati malo naribanog đumbira, soka od limete i soja sosa. Toplu komponentu salate osim ribe i piletine može činiti i povrće poput propirjanih tikvica, patlidžana ili gljiva.
Gotove tople sastojke pridodamo pripremljenoj posteljici i sve prelijemo umakom te odmah serviramo.
U nastavku pročitajte nekoliko recepata za toplo-hladne salate.
Toplo-hladna salata s piletinom i šampinjonima