Špajza 26. veljače 2013.

Tvornica pljeskavica Kosta

pljeskavice_kosta.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Što jednu "običnu pečenjarnicu" može izdvojiti iz "mora“ pečenjarnica koje čini se, jedine uspijevaju preživjeti gastronomski armagedon koji je pogodio naš grad posljednjih dviju godina?

Ozbiljan pristup poslu, beskompromisno inzistiranje na kvaliteti mesa, poštivanje prokušanih recepata? Da, ali, ne samo to - za dio uspjeha zaslužna je atmosfera koja se stvara oko mjesta koje se nalazi blizu križanja Savske ulice i Zagrebačke avenije.  Teško je odoljeti šarmu te male kućice koja kao da prkosi vremenima u kojima pored velikih poslovnih i stambenih nebodera nema mjesta za male kućice. Mjesta je unutra malo, i mnogi će prolaznici razočarano izaći ako nemaju rezervaciju. Kao da samo "posvećeni" mogu ući. To, naravno, nije istina, samo se morate na vrijeme sjetiti rezervirati. Unutra, spajaju se dva svijeta, dugogodišnje iskustvo jednog "pravog leskovačkog roštilj majstora" koji na tanjur ozbiljno prenosi znanja stečena u nekim drugim vremenima i skandinavski detalji iz najpoznatijeg svjetskog pronositelja jednostavnog, praktičnog i estetskog, Ikee.

I upravo tako funkcionira Tvornica pljeskavica Kosta, minimalistički i efektno u isti čas. Roštilj majstor koji peče isključivo najbolje meso na rešetkama iznad ugljena od graba i bukve spojen je s visoko profesionalnim odnosom prema gostu. Mesna ponuda zaokružena je s vrlo dobrom ponudom priloga i salata, pa čak i slastica koje dolaze iz slastičarnice Bakine čarolije.
Mesna rapsodija jednostavnih i raskošnih okusa. 

Pivoljupci neće ostati zakinuti, kao ni ljubitelji rakija, a gemišt se radi s Cmrečnjakovim vinom. Probali smo tris pljeskavica (obična, sa sirom, i gurmanska), čevapčiće, gurmanski ćevap, gravče na tavče i seosku salatu (šopska salata s naribanim jajetom). Okusi su vrlo jasni, jednostavni kad se radi o čevapčićima (u smjesu ide samo mljevena junetina i sol), a raskošni u maštovitijim kreacijama poput gurmanskog ćevapa s ljutom papričicom, svježom paprikom, lukom, sirom i slaninom. 

Gravče na tavče potpuno nas je raspametio, a seoska salata bila je dobra iako glavnim sastojcima i nije baš sezona. Za sljedeći put planiramo probati ozbiljniji leskovački voz, ali za to ćemo morati još malo poraditi na kapacitetima jer su porcije više nego pristojne. Kao i cijene.

Tvornica pljeskavica mjesto je koje na svim razinama pokazuje da nije obična pečenjara i stoga se veselimo toplijem vremenu kada će kapacitet biti pojačan terasom, pa ćemo u iščekivanju slasnih komada, pijuckajući hladnu pivu pod suncobranom veselo prkositi vremenima koja nas pokušavaju uvjeriti da je pošten i kvalitetan proizvod nedostupan nama, malim građanima ovog grada.

Vrsta: pečenjarnica
Adresa: Savska cesta 107
Grad: Zagreb
Telefon: 01 6199 607
Radno vrijeme: pon-sub, 10-22h
Kapacitet: 32 mjesta unutra
Omogućeno plaćanje karticama: ne
Omogućeno parkiralište: ne

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.