Špajza 29. listopada 2020.

U Orijentovoj je ponudi čak sedam slastica s kestenom

foto: Marijana Zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
Orijent je u sezonu jakni i kaputa ušao s čak sedam slastica s kestenom. Sve smo ih isprobali...

Orijent je neosporno zagrebačka slastičarska institucija, s tradicijom dugom gotovo 85 godina. Uz dobro poznatu lokaciju u Maksimirskoj, ove su godine svoje slastice uveli i u sam centar grada – u Petrinjsku 2. Upravo smo tamo testirali njihovu sezonsku ponudu, koja uključuje širok raspon deserata s kestenom i tri nove individualne slastice. 

 

Možda vas zanima... Novi je Orijent otvoren nadomak glavnog trga Špajza

 

Destinacija za ljubitelje kesten pirea

Svi koji imaju dulji staž života u Zagrebu, zasigurno su u Maksimirskoj barem jednom jeli Orijentov kesten pire sa šlagom. Iz znatiželje smo vlasnice, sestre Tahiri, pitali znaju li kada je uvršten u ponudu. „Otkada znamo za sebe, kesten pire je u ponudi. A vjerojatno i duže, od 1950-ih sigurno. Možda i oduvijek“, rekle su nam. To samo potvrđuje kako je kesten pire srastao s Orijentom, baš kao i kremšnite, prhki keksići i sladoled. 

Stoga ne čudi što im je sezonska ponuda bazirana upravo na kestenu. U ponudi je sedam slastica – Kesten rolada, Maron, Medvedgradska torta, Crna kraljica, Legenda o jeseni, Kesten Nutty te Martinova torta. Naravno, kesten pire je moguće naručiti zasebno te uz dodatak tučenog vrhnja.  

Naš je favorit upravo Martinova torta, koja uz kesten i čokoladu ima i sloj želea od izabela grožđa. Inspirirana je skorašnjim krštenjem grožđa, poznatim još kao Martinje. Iako je riječ o prepoznatljivim, intenzivnijim okusima, neobično je lagana i osvježavajuća te ugodno slatka. 

1/6

Tri slatka noviteta – bez kestena

Navikli smo na to da su u Orijentu vitrine pune i da se ponuda redovito izmjenjuje, sukladno godišnjem dobu i dostupnim namirnicama. Ovog su nas puta dočekale dvije jesenske slastice i njihov premijerni eksperiment s ruby čokoladom.

Među novitetima je Međimurski rafung, koji sastojcima podsjeća na međimursku gibanicu, a oblikom na rafung ili dimnjak. Na biskvitu od maka je krema od mascarponea, slatkog vrhnja i čokolade, a u sredini su žele od jabuka i orasi. Osim ove nostalgične slastice, Orijent je predstavio i Bee strong, kombinaciju đumbira, meda, limuna i lješnjaka. Ima intenzivan aftertaste meda, apsolutno prikladan vremenu i atmosferi.

Pink Moon je, kao što smo rekli, prva Orijentova slastica s ruby čokoladom, četvrtom vrstom koju je Callebaut predstavio 2017. godine. Ona prirodno ima citrusni okus, ne može joj se osporiti ni fotogeničnost, pa odlično pristaje uz bademe i malinu. 

1/3

Dakle, novosti u Orijentu ima za barem tri posjeta. Ili, ako ste poput nas, za jedan višesatni. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.