Špajza 623 prikaza 13. lipnja 2018.

Ugostiteljsko-turističko učilište: Škola sa stoljetnom tradicijom

Matija Habljak/PIXSELL
Najstarija strukovna škola te vrste u regiji ističe se izvrsnim nastavnim kadrom, brojnim uspjesima na natjecanjima, ali i podužom listom poznatih chefova koji su upravo ondje izbrusili svoj talent.

Na drugom izdanju Zagreb Chill&Grilla za brojne posjetitelje na Bundeku kuhali su i perspektivni mladi kuhari zagrebačkog Ugostiteljsko-turističkog učilišta. Najstarija strukovna škola te vrste u regiji ističe se izvrsnim nastavnim kadrom, brojnim uspjesima na natjecanjima, ali i podužom listom poznatih chefova koji su upravo ondje izbrusili svoj talent.

 | Author: Ugostiteljsko-turističko učilište Ugostiteljsko-turističko učilište

U Kombolovoj ulici u Zagrebu obrazuju se nove generacije kuhara, slastičara, turističko-hotelijerskih komercijalista i konobara, trenutno njih 664 u 32 razredna odjela. Njihov radni dan nije vezan samo uz klasične učionice, već uz specijalizirane kabinete i dva školska restorana - Frankopan i Stara zagrebačka škola.

 | Author: Ugostiteljsko-turističko učilište Ugostiteljsko-turističko učilište

Program cjeloživotnog učenja

Uz srednjoškolce, u školskim klupama sjede i brojne starije generacije željne novih znanja, iskustva i prilika. Ugostiteljsko-turističko učilište nudi priliku za cjeloživotno obrazovanje za zanimanja kuhar, slastičar, konobar i turističko-hotelijerski komercijalist, kao i brojne dodatne besplatne edukacije i sudjelovanje u izvannastavnim sekcijama. Prema riječima ravnatelja Mladena Smodlake, ovu zagrebačku školu s tradicijom upisuju i brojni polaznici drugih strukovnih škola, gimnazija i fakulteta s namjerom da se u roku od godine dana prekvalificiraju za rad u jednom od tri već navedena zanimanja.

 | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

„Imamo izvrsne profesore, nastavnike, stručne učitelje i suradnike praktične nastave koji ljudima pomažu da nastave školovanje, dobiju prekvalifikaciju te nova znanja i vještine“, govori jedan od omiljenih profesora Mato Đurović. Da je nastavnički kadar izvrstan, dokazuju i uzastopni uspjesi na državnom natjecanju „Gastro“, prilika da učenici pripremaju diplomatske ručkove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kao i suradnje s veleposlanstvima i učilištima u inozemstvu.

 | Author: Ugostiteljsko-turističko učilište Ugostiteljsko-turističko učilište

„Naša je škola najveća u Hrvatskoj po obrazovanju kadrova u ugostiteljstvu. Bitno je napomenuti da, uz školske restorane, imamo ugovor u suradnji s više od 100 gospodarskih subjekata u gradu Zagrebu gdje naši učenici odlaze na praktičnu nastavu“, dodajte ravnatelj Smodlaka. Teoretsko znanje i usvojene tehnike učenici mogu prezentirati i usavršiti izvan Zagreba, zahvaljujući sudjelovanju u Erasmus+ programu – na Krku, u francuskom Toulouseu i u Poljskoj.

Uspješni bivši učenici

Drugi je dokaz kvalitete ove zagrebačke strukovne škole i poduži popis uspješnih chefova. Profesor Mato Đurović ponovno je nabrojio nekolicinu kojima je i sam predavao, a čija su imena poznata svakom gastro entuzijastu. Talent su ondje izbrusili i chefica Esplanade Ana Grgić, sous chef kuhinje hotela Hilton Marinko Topalović i chef kuhinje restorana ManO2 Hrvoje Kroflin.

Ugostiteljsko-turističko učilište pohađale su i brojne druge javne osobe, poput boksača Željka Mavrovića, veslača Martina Sinkovića, televizijske i radijske voditeljice Karmele Vukov-Colić, pjevačice Maje Šuput i novinarke Ane Miščević.

Iz škole na posao

Poticaj za upis ove strukovne škole jest i velika potražnja na tržištu rada. „Mnogo poslodavaca me zove i traži kvalificirane konobare, a mi jedva uspijemo upisati tri razreda. Pozivam sve učenike koji žele usvojiti kvalitetna znanja u inovativnom okruženju i koji odmah nakon završene škole žele zaposlenje da upišu Ugostiteljsko-turističko učilište“, završava ravnatelj Smodlaka.

 | Author: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.