Špajza 29. studenoga 2016.

Uživajte u moćnim crnim vinima iz Slavonije

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste ljubitelj vina ili to tek namjeravate postati u vašoj kolekciji obavezno se trebaju naći moćna crna vina linije Miraz, slavonskog proizvođača Feravina. Evo i zašto...

 

Prekrasno! Rekao bih da joj je čobanac najbolji prijatelj ili čak ljubavnik - oduševljeno je reagirao Ivo Kozarčanin, poznati hrvatski vinski kritičar, nakon što je kušao Frankovku Miraz 2012. Feravina, slavonskog proizvođača, poznatog po svojim vrhunskim crnim vinima.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

„Na prvom se nosu osjete drvena bačva i slanina, koja vjerojatno također stiže iz drveta. Kako se vino otvara, proviruju začini, ovaj put crveni papar, a slanina nestaje... U okusu je alkohol izvrsno uklopljen, štoviše, tih 14,5 posto se ni ne osjeća. Lijepo je voćno, dominira jako zrela višnja, a ugodna kiselina daje prekrasnu svježinu…“, nastavio je Ivo opisivati ovo jedinstveno vino.

Bila je to ljubav na prvi okus, pa Ivu Kozarčanina nije bilo teško nagovoriti da osmisli i vodi originalnu radionicu, koja je ove subote na 11. VINOcomu, međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u zagrebačkom hotelu Esplanade, oduševila četrdesetak ljubitelja vina.

Crno blago Slavonije – vina linije Miraz, naziv je radionice koji je dao naslutiti da će se uživati samo u najboljem iz Feravina.

Na putovanje u čarobni svijet crnjaka izvrsna uvertira je bila Mlada frankovka 2016., voćna, mekana i svježa, snažne i žive boje višnje s ljubičastim tonovima koji odražavaju njezinu mladost i preciznost tehnologije.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Za znalce

Vrsni poznavatelji vina na slijepom kušanju intrigantnog naziva „Peti element – zemlja, voda, vatra, zrak, Leeloo“, pokušali su otkriti o kojim je vinima riječ. S više ili manje uspjeha, no uvijek s jednakim oduševljenjem prema svakom od ponuđenih pet vina. Epiteti poput zanimljivo, fascinantno, odlično, moćno i grom nisu izostali u ovom dijelu radionice.

Za putnike i pustolove

U dijelu „Svijet je moja oštriga“ uslijedilo je spektakularno otkrivanje kušanih vina uz parafraziranje Shakespearove izjave „mogu sve“. Francuski merlot, austrijska frankovka, australski syrah, novozelandski crni pinot, „svemirski cabernet sauvignon“, sorte su koje su upravo u Feričancima dale izvrsne rezultate.

Za ljubitelje vina

Puni i snažni Merlot Miraz 2012., dubokog mirisa i voćnog karaktera, izvrsno se sljubio s mladim kravljim sirom, uz moćnu Frankovku Miraz 2012. s početka ove priče, intenzivnog i dugotrajnog okusa, poslužio se kozji sir, uz gusti i topao Syrah Miraz 2012. kravlji sir s crvenim papričicama, a uz zanimljivi Pinot crni Miraz 2012. kravlji sir s tartufima. Uz snažni Cabernet sauvignon Miraz 2012., kojeg nazivaju kraljem crnih vina i vinom energije, poslužio se dvije godine star kravlji sir. 

„Primjerice ako kozji sir prelijete bučinim uljem, a kravlji sir s medom, doživljaj ovih vina još je intenzivniji“, kazao je Rene Bakalović, gastronomski stručnjak koji je za ovu priču pomno birao sireve.

Ljubitelji vina sigurno u svojoj kolekciji imaju barem jedno od ovih pet crnjaka, idealnih za svečane prigode u nadolazećim blagdanima, ali i intimne trenutke opuštanja i uživanja.

Jesmo sretniji, a jesmo li pametniji?

Ništa manje nije se ni moglo očekivati od Feravina, nagrađivanog proizvođača iz srca Slavonije, čijem se timu od ove godine pridružio i Marijan Knežević, jedan od najboljih hrvatskih enologa.

„Upravo je degustacija ovih vrhunskih vina pokazala da sorte zasađene na idealnim položajima daju izvrsne rezultate. Svih ovih pet vina u aromatskom profilu imaju 70 posto zajedničkih karakteristika, koje mogu zahvaliti ekstremno toploj 2012. S druge strane, odmah se mogao prepoznati toliko tipični Merlot ili snažni Cabernet sauvignon koji se odao svojom strukturom“, zaključio je Marijan.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.