Špajza 30. svibnja 2014.

Veza između hobotnice, octa i vina

Kre Kre.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Pipci korupcijske hobotnice zahvatili su sve slojeve... Ovo je jedna od rečenica u kakvima se ime glavonošca s gomoljastom glavom i osam "nogu" koristi češće nego u receptima.

Žalosno je što je hobotnica simbol za loše stvari, prijevare, organizirani kriminal. Riječ je o inteligentnoj morskoj životinji koja, primjerice, gradi kamene zidove ispred rupe u kojoj se skriva, lukavošću svladava hlapove koji izgledaju puno opasnije od nje, a neprijateljima kojima je ona plijen bježi provlačeći se kroz otvore kroz koje nitko ne bi rekao da se može provući. A sjetit će se mnogi i svjetskog nogometnog prvenstva 2010. u Južnoj Africi kad je "mrkač" (znam da će čistunci reći kako je to muzgavac, ali tako ponegdje zovu i hobotnicu), "folpa", "mušun" ili "štokalj" Paul u jednom njemačkom akvariju pogađao rezultate utakmica birajući hranu kraj zastavice jedne ili druge momčadi. Na predstojećem prvenstvu ja bih je ipak radije gledao u tanjuru, a ne pokraj sebe pred televizorom. I neka bude u salati s finim octom o kojem će i ovisiti koje će joj vino pristajati. I s čašom dobrog vina. Dvije čaše. Tri...

Sve o tajnama pripreme hobotnice na salatu pronađite ovdje.

  • Do 50 kuna

Chardonnay Klinka Zdjelarević 2013.

Salata od hobotnice s začinjena nekim neutralnim, bijelim alkoholnim octom za doručak naprosto traži pratnju polusuhog vina koje će pristajati slatkom mesu i neutralizirati kiselinu octa. A popriličan alkohol, ima ga 13,5 posto, ublažit će i masnoću mesa i ulja. Pravi je izbor neka Klinka, serija vina za mlade vinarije Zdjelarević iz Brodskog Stupnika. Da je Rizling Klinka polusuh, a ne polusladak, bio bi savršena pratnja, a ovako preporučujem polusuhi mladi Chardonnay. Butelja je oko 35 kuna.
 

  • Od 50 do 100 kuna

Žlahtina Šipun 2012.

Odležana u drvetu ova žlahtina Ivice Dobrinčića, osim svježine te dominantnog mirisa reske zelene jabuke, nudi i aromu dunje, a osjete se i kvasci. Riječ je o prvom, sad više ne i jedinom, pokušaju u Vrbniku da se manjim prinosima i ozbiljnijom vinifikacijom od plemenite kvarnerske sorte (žlahten znači plemenit) napravi čvršće, zrelije vino, a ne samo kapljica koju treba popiti do sljedeće berbe. Ima i dovoljno slasti za salatu od hobotnice s finim vinskim octom posluženu kao predjelo ručku. Butelja je oko 55 kuna.
 

  • Više od 100 kuna

Saints Heel Rose 2013.

Nježan i posebno ukusan je ocat od maline kojim se može pokapati fini sladoled od vanilije, a izvrstan će okus dati i salati od hobotnice posluženoj za laganu ljetnu večeru. U toj inačici pristajat će joj i posebno vino kakvo je Saints Heels Rose koji vinarija Saints Hills radi od plavca malog uzgojenog na Dingaču i prošle ga je godine napunila u 4000 boca. "Sveta štikla" miriši po malinama i jagodama te cvijeću i meko je vino nakon kojeg u ustima ostaje fini slatkasto gorkasti okus. Butelja je oko 110 kuna.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.