Špajza 10. ožujka 2015.

Ružičasta Pink day vina idealna s uskrsnim jelima

rose-vina
foto: Jurica Galoić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Proljeće u prirodi ne povezujemo s ružičastom bojom, ali u vinskim čašama to svakako treba učiniti.

Ružice, što je prekrasan, a premalo korišten hrvatski naziv za rosée, su vinski sinonim za veselje. Vidjelo se to na trećem Pink Dayu, festivalu ružičastih vina koji odiše smijehom i dobrim raspoloženjem kakvo svakako treba zadržati tijekom sljedećih mjeseci, a posebno za uskrsne blagdane. Uostalom, ružičasta vina idealan su partner jelima uskrsnih kuharica.

Doručak obilježen jajima

Bila kokošja, prepeličja, pačja ili nojeva, poširali ih pa poslužili na svježem proljetnom povrću, samo skuhali i jeli uz šunkicu i sir i vrhnje, ili pak skuhali pa ispunili usitnjenim žutanjkom izmiješanim s kruhom otopljenim u mlijeku i lagano prodinstanim divljim gljivama, ubranim lani pa prosušenim, naravno, ružica od frankovke prekrasno će pristajati. Takva osvježavajuća vina kod nas radi nekoliko slavonsko-podunavskih vinarija. Za svaku preporuku je Frankovka rosé 2013. Iločkih podruma koja je na ocjenjivanju za Vinske zvijezde prije mjesec dana dobila tri zvjezdice. Dobro izbalansirano vino finih cvjetnih mirisa ima i ugodnu cijenu. Butelja je 35 kuna. Fine su i sličnih cijena i ružičaste frankovke Orahovice te Feričanaca.

Šunka pečena u kruhu 

rose-vina | Author: Jurica Galoić/PIXSELL foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Širom kontinentalne Hrvatske domaćice se, a i sve više domaćina, natječu tko će za Uskrs bolje ispeći šunku umotanu u tijesto za domaći kruh. A vinari cijeloga svijeta natječu se tko će napraviti bolji sivi pinot, veliku sortu koja nije, poput većine ostalih, nastala križanjem, već je mutant crnog pinota. Iako spada u bijela vina, ima malo tamniju kožicu pa se duljim odležavanje soka na grožđu (maceracijom) dobije vino ružičaste boje. Nije riječ o razigranoj boji kao u pravih ružica, nego malo zagasitoj, bakrenastoj, a vino ima puno ozbiljnije tijelo. I zato je odličan partner mesu, pa i toj šunki pečenoj u kruhu. Na Plešivici takav "lažni" rosé koji je odlično vino radi Drago Kurtalj, a u Istri vinarija Capo. Riječ je i o malo skupljoj kapljici, od 75 do 85 kuna po butelji.

Intermezzo s jagodama

Možda do Uskrsa neće stići domaće jagode, prve sazrijevaju u Vrgorcu, ali španjolskih već ima. Jagoda u čaši ružičastog pjenušca izvrsno je osvježenje za goste koji dođu u čestitare. Čistunci bi rekli da uz španjolske jagode treba i španjolsko vino i to nije loš izbor. Ima finih cava, kako u Kataloniji zovu pjenušce, boje lososa ili, ova će se usporedba dopasti nekim muškarcima, a ne baš svim ženama, djevojačkih gaćica. Kod nas je na tržištu nekoliko Freixenetovih pjenušavih ružica. Među njima valja izdvojiti Freixenet Elyssia Pinot Noir Brut koji je proglašen i najboljom cavom na svijetu, a stoji 115 kuna. Odličan je, a 40 kuna jeftiniji Lavit Rosado Brut vinarije Segura Viudas. Oni kojima je domaće-domaće, mogu birati ružičaste mjehuriće od Iloka, preko Kutjeva pa Plešivice, do Istre. Mogu birati i cijene od 50 do više od 100 kuna. Za svakoga ponešto.

Janjetina za ručak 

rose-vina3 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Uz janjetinu se uglavnom pije crveno vino, a mnogi preporučuju ona od plavca malog crnog, sorte koja je s pravom hrvatski, a ne samo dalmatinski ponos. I u ružičastom svijetu možemo se na njima zadržati. Kako najbolje grožđe od plavca raste na položajima Dingač i Postup, koji su previše vrijedni da bi se na njima gradile vinarije, grožđe treba voziti do podruma. Pri tom transportu se neizbježno iscijedi malo soka, a taj samotok je dobra sirovina za moćni opol, kako ružice zovu u Dalmaciji. I ako kontinentalna ružičasta vina tijelom podsjećaju na bijela, ova su sličnija laganim crnjacima. Zato i pašu uz janjeće meso. Lista preporuka je podugačka: Opol Rosé Zlatan Otok te rosée Syrtis, Terra madre, Skaramuča (prvi mu je rosé iz berbe 2014.), Korta Katarina, Saints Heels, Carić Rosé Marino... Cijene su od 45 do 110 kuna. Za svakoga ponešto.

Za kraj, ružice od ruže

Muškat ruža porečki sorta je za koju Istrijani kažu da je njihova autohtona. U okolici Omiša ga zovu muškat ruža omiški i tvrde da je, naravno, omiški. Od tamo je, navodno, prebačen u Alto Adige odnosno Južni Tirol gdje ga Talijani sade kao Moscato Rosa, a Austrijanci mu tepaju Rosenmuskateller. Ruža se ne zove zbog boje, nego zbog izraženog finog mirisa po tom predivnom cvijetu. Grozd izgleda poprilično crn, no vina imaju boju koja je na granici ružičaste i crvene. Daje odlična desertna vina i vrlo je fina pratnja laganim proljetnim kolačima. Pa i od jagoda koje su preostale nakon osvježenja s pjenušcima. U Istri dobra vina od muškata ruže rade Kozlović (berba 2013. je rasprodana), Laguna Poreč, Ritoša, Sinković, Pulin, Cattunar... Pune ih u manje boce na koje pišu malo veće cijene.

U slast i u zdravlje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.