Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 12. travnja 2019.

Vina bregovite Hrvatske - od rizlinga i škrleta do šipona i pušipela

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova vinska regija Hrvatske obuhvaća središnji i sjeverozapadni dio naše zemlje.

Ovdje se najviše proizvode bijela i pjenušava vina, a najzastupljenije sorte su chardonnay, sauvignon blanc, crni pinot, rizling te nekoliko autohtonih i tradicionalnih sorti poput škrleta, autohtone sorte s moslavačkog područja, autohtonih plešivičkih sorti poput kraljevine, veltlinca crvenog i šipelja, tradicionalne međimurske sorte šipona, poznate i kao pušipel, moslavac i furmint, plavec žuti, zeleni silvanac, zagorska belina...

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Sauvignon najbolje rezultate daje upravo u Međimurju, dok pinot crni, kao jedna od najzahtjevnijih sorti na svijetu, u Hrvatskoj najbolje rezultate daje na Plešivici.

Vina koja smo izabrana u vodiču Gault&Millau Croatia 2019 su naše viđenje najboljih. Iza svakog vina postoji priča i veliki izazov koji su vinari morali savladati da bi ga proizveli. Uvrstili smo sve tipove i stilove vina, svake godine raste naša lista i nadamo se da će dogodine biti još veća.

U gastronomskom vodiču Gault&Millau Croatia 2019 pronaći ćete selekciju najboljih hrvatskih vina, a iz ove vinske regije u vodič su uvrštena vina vinarija Bolfan, Cmrečnjak, DGA Pjenušci, Dvanajščak – Kozol, Jakopić, Korak, Košutić, Kurtalj, Petrač, Solum, Šember, Štampar, Tomac, Vuglec Breg.

Pronađite svoj primjerak Gault&Millau Croatia vodiča na svim prodajnim mjestima Tiska i u Tisak Media centrima te otkrijte koja su vina uvrštena u selekciju 113 najboljih vina iz Hrvatske!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.