Špajza 04. travnja 2014.

Vina koja voli janjetina

Janje2.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ja volim crne, ja volim plave, ja volim brinete što mogu ono nešto da mi rade... Tako je u pjesmi "Ja sam mladić u najboljim godinama" Davorin Bogović s dečkima iz Prljavog kazališta pjevao davne 1979., prije 35 godina.

Nismo više mladići, pa čak ni u najboljim godinama, ali vjerujem da Prljavci, oni tadašnji i ovi novi, i dalje vole i plave i crne i brinete... Vjerojatno su se s godinama ipak malo više priklonili janjetini. Barem ja jesam pa danas ponosno mogu zapjevati ja volim male, ja volim srednje, ja volim i veće janjce. Svi su mi podjednako slasni i slatki, ovisi samo koje su pasmine te jesu li oni mali, do 10 kilograma, pasli na kamenu otoka, srednji na obali i zaleđu ili oni veći od 20 kg na pašnjacima Like, Žumberka i Slavonije. A volim i fino vino uz finu janjetinu. I opet, volim crvena, volim ružice, volim bijela, što mogu život da mi pruže...

Pronađite recept za janjeći but s krumpirima i sparite ga s jednim od tri vina:

  • Do 50 kuna 

PZ Trs Cabernet franc 2009.

Otac je cabernet sauvignona, nezaobilazan sastojak bordoških mješavina sorata, pa i tamošnjih vina koja su među najskupljima na svijetu, a sam nikad nije igrao glavnu ulogu u nekom "velikom holivudskom filmu". Cabernet franc isticao se samo u malim, nezavisnim produkcijama poput ove iločke vinarije Trs Marija Feletara i Zlatka Bošnjaka. Miris šljive i ljubičice fino će upotpunite začine s kojima se pekao janjeći but, a harmoničnost vina pristajat će i uz masnoću mesa te slasnoću krumpira. Butelja je oko 45 kuna.
 

  • Od 50 do 100 kuna 

Stina Opolo 2012.

Izgleda poput ružičastog vina, a ima snagu crvenog. Opolo bolske vinarije Jako vino, prepoznatljive po etiketi na kojoj ništa ne piše, ali su brojke i slova utisnuti kao da su uklesani u kamen, posebno je vino od posebne sorte s posebnih položaja. Butelja je oko 80 kuna, ali tko ima novac nema jamstvo da će je kupiti. Vino je u većim vinotekama uglavnom rasprodano, no za što bolje zaokruživanje užitka u janjećem butu isplati se potruditi i tražiti ga. Ili naručiti novu berbu izravno s Bola, iz prve dalmatinske vinarske zadruge osnovane 1903. koju su od propadanja spasila vina Stina.
 

  • Više od 100 kuna 

Tomac Rizling Amfora 2009.

Koliko je slasna, janjetina je i masna, a takvome mesu odlično pristaju suha vina s izraženijim kiselinama. Rajnski rizling sorta je obilježena finom kiselošću, a višemjesečna fermentacija s maceracijom u amfori jamči da će vino biti suho poput baruta. To je Tomac Rizling Amfora 2009. prvo takvo vino u svijetu koje je 30-ak sommeliera, enologa i kritičara 2012. proglasilo najboljim našim vinom te godine. Tko ga je čuvao u dobrim uvjetima, danas će mu biti još i bolje. Stoji oko 250 kuna, ali vrijedi priuštiti si ga. Za potpuni užitak u vinu i janjetini treba izbjeći luk.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.