Špajza 06. veljače 2016.

Vinoteka Vintesa: Od veselih Slovenaca do belgijskih pivskih šampanjaca!

Vintesa
foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš nezaustavljivi kolumnist i uživatelj u vinima posjetio je još jednu vinoteku. Što Bakhov sina ima za reći o Vintesi u Vlaškoj ulici, pročitajte u današnjoj kolumni!

Napravi se pivo i potom u tanku pokrene druga fermentacija. Kad ona završi, vozi se u Epernay u Champagneu, pretoči u boce u kojima će još jednom fermentirati i devet mjeseci sazrijevati na kvascima. Zadnji tjedan se boce postepeno okreću u položaj vrhom prema dolje kako bi se iz njih izbacili kvasci nakon čega se boce zatvaraju šampanjskim plutenim čepom i žicom. Taj je postupak uobičajen je pri proizvodnji pjenušavih vina, zove se Methode Champagnoise ili Methode Traditionelle, a sasvim je neuobičajen kao uvod u članak koji predstavlja vinoteku.

Osim ako nije riječ o Vintesi u dvorištu Vlaške 63, gdje mi je za oko prva zapela boca slična onoj u kakvu se puni meni jedan od najdražih šampanjaca Dom Ruinart.

Na njoj je bila etiketa na kojoj piše nešto slično imenu Deutz, šampanjcu koji također volim. A riječ je bila o pivu DeuS koje u pivovari Bosteels iz belgijskoga grada Buggenhouta zovu i Brut des Flandres, a spada u piva novijeg stila nazvanog Bière de Champagne ili Bière Brut. To su vrlo delikatna piva, s visokim alkoholom (DeuS ima 11,5 posto). Da je doista riječ o šampanjskom tipu pića, svjedoči i preporuka kad ga, i uza što treba piti. Pivo DeuS odličan je aperitiv i fino prati ribu, posebno lososa te školjke.

Takvim jelima primjeren je i Mario Extra Brut, pjenušac koji je u Vintesi izložen preko puta onog šampanjskog piva, a stiže iz vinarije Keltis. U njoj, na Bizeljskom za koje možemo reći i da je predgrađe Zagreba, sasvim ozbiljna vina radi sasvim neozbiljna obitelj Kelhar. Neozbiljni su jer se u njihovom društvu ne prestaje smijati, a ozbiljnu priču prepuštaju svojim vinima.

Vintesa | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Tko je probao njihov Sivi pinot narančaste boje, zna o čemu je riječ. Bijeli mošt macerira s ružičastim kožicama 14 dana bez kontrole temperature i bez dodavanja enoloških sredstava, a prije punjenja u bocu vino 18 mjeseci zrije u bačvicama od 225 litara. Poslužuje se na temperaturi od 14 do 18 stupnjeva, uz divljač, teletinu, steakove, zrele sireve... Kao da je riječ o - crnjaku.

Kad već spominjemo crna vina, svakako treba spomenuti da vintesa prodaje Lasinu, dalmatinski crni pinot, sortu koja daje vina lagana tijela, a zasad su, čini mi se, samo dvije na tržištu - i obje iz okolice Skradina. Ova je iz vinarije Sladić i primjerena je patki ili janjetini, dakle malo lakšim jelima nego Keltisov Sivi pinot, a mogla bi se usporediti s još jednim slovenskim vinom s Vintesine liste. To je Crni pinot Protner, elegantno i pikantno vino čija je prodaja, s rajnskim rizlingom iste kuće - upravo počela. Vrlo je pristojan i izbor hrvatskih bijelih maceriranih vina, a ni "klasičari" neće biti razočarani.

Vintesa je najmanja vinoteka koju smo dosad predstavili, no ne i manje zanimljiva. Očita je ljubav vlasnika prema posebnim vinima, pa su takvi i kupci. Rijetko će u nju će banuti kupci koji ne znaju što bi uzeli. Uglavnom će doći ciljano, po vino koje su već upoznali i to najvjerojatnije baš u Vintesi.

Topla preporuka, pogotovo dok je sunca pa možete s vlasnicima sjesti u dvorište za stol/bačvu i popiti čašicu nektara. Gušt... 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.