Špajza Online Chill&Grill 2020 u tvom domu 24. travnja 2021.

Vratina s roštilja - klasik za uživanje na otvorenom

Matija Plašć ; vratina na roštilju
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvati su poznati po tome da vole dobar roštilj. Raznolike kombinacije mesa, umaka, povrća, salata su ono što naš roštilj čini posebnim. No jedna stvar mi je interesantna, a to je da puno ljudi koje znam najradije od mesa bira dobar komad svinjske vratine.

Vratina je komad koji ćeš pronaći na vrhu leđa, odmah iza glave. Glavna karakteristika ovog komada je što je mišić prošaran masnoćom, a kao takav je vrlo sočan nakon pečenja i pogodan za pripremu na razne načine. Obožavam našpikani cijeli komad vratine iz pećnice, no odresci na roštilju su nešto posebno.

Moja marinada za vratinu na roštilju nije komplicirana. Sol, papar, crvena paprika, češnjak u prahu uz dodatak ulja je sve što treba da ovaj predivan komad mesa ostane pun svojih okusa, a da ništa od začina ne dominira. Naravno znao sam staviti u marinadu i sitno sjeckani češnjak i luk, no primijetio sam da mi tijekom pečenja to zagori i daje jedan gorkasti (nepoželjni) okus. Korištenje češnjaka, a i luka u prahu to može spriječiti, a da pritom dobijemo ekstrakt njihovog okusa koji svakako jako dobro ide.

Ne treba niti zaboraviti umake koji svaki roštilj učine još i boljim. Diljem svijeta pronaći ćeš različite umake kao što je grčki tzatziki koji tako neodoljivo paše uz gyros ili souvlaki ili pak meksičke salse, američki BBQ umak, švedski umak od brusnica… No mi jako volimo naše tradicionalne sastojke pa često uz roštilj jednostavno pomiješamo svježi kravlji sir i vrhnje s malo češnjaka i slatke paprike. Mliječni umak s dobrim kickom od češnjaka i paprike ublažit će dojam masnoće i dati svježinu tvom roštilju. 

 

Možda vas zanima... Odličan francuski krumpir s kobasicama Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy te na pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!

 | Author: Matija Plašć Vratina na roštilju; foto: Matija Plašć

Sastojci:

  • vratina
  • češnjak u prahu
  • slatka i ljuta mljevena crvena paprika
  • sol
  • papar
  • suncokretovo ulje

Postupak:

  1. Vratinu mariniraj navedenim sastojcima barem par sati prije, a najbolje noć prije pečenja.
  2. Peci meso na srednje jakom žaru 15-20 minuta povremeno okrećući, ovisno o tome koliko su debeli odresci.

 | Author: Matija Plašć Vratina na roštilju; foto: Matija Plašć

Sastojci za umak: 

  • 150 g svježeg kravljeg sira
  • 150 g domaćeg kiselog vrhnja
  • 1 čajna žličica slatke mljevene paprike
  • 1 čajna žličica ljute mljevene paprike
  • sol i papar

Pomiješaj sve sastojke dok ne dobiješ glatki umak.

 | Author: Matija Plašć Umak uz roštilj; foto: Matija Plašć

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.