Kolumne 14. travnja 2022.

Odličan francuski krumpir s kobasicama

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Francuski krumpir odlična je ideja kako iskoristiti jaja koja su preostala od Uskrsa, a najbolji recept donosi ti Matija Plašć s bloga "Sweety & Spicy"

Pomalo neugodno sam se iznenadio dok sam pisao ovaj članak shvativši da godinama živim u lažnom uvjerenju - francuski krumpir nije tradicionalno francusko seljačko jelo! Mama je prvi put napravila ovaj zapečeni složenac sličan musaki prije sigurno više od 10 godina i od tada se sigurno par puta godišnje nađe na našem jelovniku.

Francuski krumpir pripremi sa samo nekoliko sastojaka

Francuski krumpir je jelo koje odiše jednostavnošću jer će ti za pripremu trebati svega par sastojaka i vrlo malo vremena. Iako ova brojka gore kaže kako ćete trebati odvojiti 1 sat i 30 minuta, stvarno vrijeme pripreme je možda 10-ak minuta jer sve što trebate je oguliti kuhani krumpir i jaje te ih narezati na ploškice zajedno s kobasom i zaliti sve mješavinom začina, vrhnja i jaja te gurnuti u pećnicu.

No, da se vratim na šok s početka teksta. Rustikalni izgled francuskog krumpira ulijevao mi je dojam da se radi o jelu koje se često pripremalo na selu, a naziv "francuski" držao me do sada u zabludi da ovo jelo dolazi iz Francuske, no kao što niti french fries (pomfrit) nije iz Francuske već iz Belgije, tako niti ovo jelo ne priprema neka francuska baka u kamenoj kućici usred suncem obasjanog polja lavande negdje u Provansi (kako sam si to oduvijek filmski zamišljao), već ni manje ni više nego li neka Regica tu kod mene u Zagorju na vrhu svog zelenog brega.

Francuski krumpir nije nastao u Francuskoj

Da dobro ste pročitali, podaci s kojima raspolažem kažu da se ovo jelo pripremalo u bivšoj Jugi i to baš obično u Sjevernoj i Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. A da je tome tako ide u prilog i razgovor s rođakinjom tu u Zagorju, koja mi je neki dan kada sam pripremio ovo fantastično jelo rekla da oni to često znaju napraviti, ali ne uvijek s kobasicom, već ponekad sa špekom ili šunkom.

Dakle summa sumarum, francuski krumpir je u stvari recept za koji sam siguran da diljem Europe (pogotovo srednje) postoje varijacije na temu, a poveznicu s Francuskom ima u činjenici da se koristi tehnika gratiniranja (franc. gratin = zapeći jelo posuto sirom, krušnim mrvicama ili vrhnjem/jajima da se dobije hrskava korica). Kako bilo, jelo je fantastičnog okusa i ako imate još uskršnjih jaja ovo je idealan recept da ih ne bacite već pretvorite u odličan ručak ili večeru.

Recepte i priče o hrani potraži na blogu Sweety&Spicy i pratećim Instagram i Facebook profilima!

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Francuski krumpir s kobasicom

Francuski krumpir sastojci:

  • 7 - 8 srednje velikih krumpira
  • 4 - 5 jaja
  • 1 par kobasica (može i špek ili šunka)
  • Gauda

Sastojci za preljev:

  • 300 ml kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • Papar
  • Sol

Francuski krumpir priprema:

  1. Skuhaj krumpir u kori u kipućoj posoljenoj vodi dok ne omekša (probodi vilicom, mora biti u potpunosti mekan). Kuhani krumpir ohladi i oguli koru te nareži na ploškice.
  2. Jaja kuhaj 10-ak minuta u kipućoj vodi. Oguli ljusku i nareži ih na ploškice.
  3.  Kobasice skuhaj i nareži na ploškice.
  4. Namasti dno protvana (maslac, ulje ili mast) i slaži red krumpira, red jaja, red kobasica. Završi s krumpirom te sve prelij mješavinom vrhnja, jaja i začina.
  5. Na vrh naribaj gaudu i pecite na 200 ºC dok se ne zazlati (otprilike pola sata).

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.