Kolumne 16. travnja 2020.

Odličan francuski krumpir s kobasicama

Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Pomalo neugodno sam se iznenadio dok sam pisao ovaj članak shvativši da godinama živim u lažnom uvjerenju - francuski krumpir nije tradicionalno francusko seljačko jelo!

Mama je prvi put napravila ovaj zapečeni složenac sličan musaki prije sigurno više od 10 godina i od tada se sigurno par puta godišnje nađe na našem jelovniku. Jelo je to koje odiše jednostavnošću jer će vam za pripremu trebati svega par sastojaka i vrlo malo vremena. Iako ova brojka gore kaže kako ćete trebati odvojiti 1 sat i 30 minuta, stvarno vrijeme pripreme je možda 10-ak minuta jer sve što trebate je oguliti kuhani krumpir i jaje te ih narezati na ploškice zajedno s kobasom i zaliti sve mješavinom začina, vrhnja i jaja te gurnuti u pećnicu.

No, da se vratim na šok s početka teksta. Rustikalni izgled jela ulijevao mi je dojam da se radi o jelu koje se često pripremalo na selu, a naziv "francuski" držao me do sada u zabludi da ovo jelo dolazi iz francuske, no kao što niti french fries (pomfrit) nije iz Francuske već iz Belgije, tako niti ovo jelo ne priprema neka francuska baka u kamenoj kućici usred suncem obasjanog polja lavande negdje u Provansi (kako sam si to oduvijek filmski zamišljao), već ni manje ni više nego li neka Regica tu kod mene u Zagorju na vrhu svog zelenog brega.

Da dobro ste pročitali, podaci s kojima raspolažem kažu da se ovo jelo pripremalo u bivšoj Jugi i to baš obično u Sjevernoj i Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. A da je tome tako ide u prilog i razgovor s rođakinjom tu u Zagorju, koja mi je neki dan kada sam pripremio ovo fantastično jelo rekla da oni to često znaju napraviti, ali ne uvijek s kobasicom, već ponekad sa špekom ili šunkom.

Dakle summa sumarum, francuski krumpir je u stvari recept za koji sam siguran da diljem Europe (pogotovo srednje) postoje varijacije na temu, a poveznicu s Francuskom ima u činjenici da se koristi tehnika gratiniranja (franc. gratin = zapeći jelo posuto sirom, krušnim mrvicama ili vrhnjem/jajima da se dobije hrskava korica). Kako bilo, jelo je fantastičnog okusa i ako imate još uskršnjih jaja ovo je idealan recept da ih ne bacite već pretvorite u odličan ručak ili večeru.

 

Možda vas zanima... Pripremi švedske mesne okruglice s pire krumpirom Kolumne

 

Recepte i priče o hrani potraži na blogu Sweety&Spicy i pratećim Instagram i Facebook profilima!

 | Author: Sweety and Spicy Sweety and Spicy

Sastojci:

  • 7-8 srednje velikih krumpira
  • 4-5 jaja
  • 1 par kobasica (može i špek ili šunka)
  • gauda

Sastojci za preljev:

  • 300 ml kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • mediteranski mix začina
  • sol i papar

 

Možda vas zanima... Piletina Tagine - marokanski specijalitet s maslinama i limunom Kolumne

 

Postupak:

  1. Skuhajte krumpir u kori u kipućoj posoljenoj vodi dok ne omekša (probodite vilicom, mora biti u potpunosti mekan). Kuhani krumpir ohladite i ogulite koru te narežite na ploškice.
  2. Jaja kuhajte 10-ak minuta u kipućoj vodi. Ogulite ljusku i narežite ih na ploškice.
  3.  Kobasice skuhajte i narežite ih na ploškice.
  4. Namastite dno protvana (maslac, ulje ili mast) i slažite red krumpira, red jaja, kobasica. Završite s krumpirom te sve prelijte mješavinom vrhnja, jaja i začina. Na vrh naribajte gaudu i pecite na 200 ºC dok se ne zazlati (otprilike pola sata).

 | Author: Sweety and Spicy Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.