Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 02. srpnja 2021.

Za desert na Jarunu pobrinut će se pastry chef Max Todorov

Pastry chef Max Todorov foto: Hilton
gastro postao gastro.24sata.hr
Na pozornici Chill&Grilla kuhat će i Max Todorov, pastry chef Hiltonovog restorana OXBO...

Kako je i red, cooking stage Chill&Grilla simbolično ćemo zatvoriti desertima. Nakon gostovanja brojnih chefova koji su prezentirali umijeće pripreme burgera, steakova te ribe, pozornicu će preuzeti Max Todorov, pastry chef Hiltonovog restorana OXBO. 

Kuharstvo mu možda nije bilo prvi izbor, ali čini se predodređenim; Chef Todorov studirao je elektrotehniku u Skoplju, a u London je otputovao na studentsku razmjenu kako bi usavršio jezik. Ondje se uzdržavao radeći u restoranima na nižim pozicijama, gdje je i usvojio prve kulinarske vještine. "Svidio mi se taj moving, a naročito slastičarski dio, tako da sam odlučio da se time želim baviti. Upisao sam 'London South Bank University' te se specijalizirao za slastičarski i pekarski dio s naglaskom na dekoraciju torte", rekao nam je. Studij je uključivao i praksu u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, poput prestižnog Sketcha, a radio je i pod mentorstvom Toma Aikensa. 

U Londonu je upoznao studenticu iz Hrvatske, danas suprugu, zbog koje je je naposljetku preselio u Zagreb. Dodaje kako su veliki poticaj za odluku o preseljenju bio vidljiv razvitak hrvatskog turizma i ugostiteljstva. Iskustvo je stjecao u kuhinjama brojnih hotela s četiri i pet zvjezdica, a posljednjih devet godina radi u Hiltonu.

 

PROGRAM CHILL&GRILLA MOŽEŠ PREGLEDATI OVDJE. Cooking show chefa Todorova očekuje te u subotu u 17 sati. 

 

Od 2012. godine, kada je otvoren hotel Double Tree by Hilton u Zagrebu, dio je njihova slastičarskog tima. "Od tada se trudim zadovoljiti specifične okuse gostiju, preko nekih tradicionalnih hrvatskih deserata serviranih na moderan način do svjetski poznatih klasičnih deserata", dodaje chef Todorov. 

Vjeran je sezonskim namirnicama i tome prilagođava jelovnik, a presudnim smatra pouzdanost dobavljača te, samim time, kvalitetu osnovne namirnice. Od autorskih deserata, koji su u ponudi Hiltonovog restorana OXBO, izdvaja tart od malina s čokoladnom kremom, biskvit od malina i sorbet od malina, cheesecake od borovnica s granitom od limete te poširanu krušku s baklavom.

U nastavku donosimo recept za cheesecake s borovnicama, prikladan ljetnim vrućinama.

 | Author: Hilton foto: Hilton

Cheesecake od borovnica s granitom od limete

Sastojci za cheesecake:

  • 75 g otopljenog maslaca
  • 175 g Grancereale keksa
  • 175 g borovnica + ekstra za dekoraciju
  • 450 g mascarponea
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 115 g grčkog jogurta
  • Vanilija

Postupak:

  1. Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva. U kalup promjera 23 utisnuti mljevene kekse pomiješane s otopljenim maslacem. 
  2. Sve ostale sastojke pomiješati i staviti u kalup na već pripremljenu podlogu
  3. Peći oko 35 minuta, dekorirati šećerom u prahu i svježim borovnica. Servirati uz granitu od limete. 

Sastojci za granitu od limete:

  • 10 limeta
  • 500 ml vode
  • 250 g šećera

Postupak:

  1. Sok 10 limeta, koricu četiri limete. šećer i vodu staviti kuhati na laganoj vatri dok ne zavrije pa ohladiti.
  2. Staviti u zamrzivač. Nakon dva sata promiješati smjesu, pa još jednom sat vremena nakon toga. 
  3. Servirati uz kandiranu koricu limete i listiće mente.

Cheesecake ćeš moći isprobati i na Chill&Grillu na Jarunu - u subotu u 17 sati. Uz to, chef Todorov pripremat će i brownieje s lješnjakom te domaći sladoled. Program pregledaj ovdje. Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Visa, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina, Labud, Studenac market, Kotanyi, Citroën, Make It Count, Hrvatska obrtnička komora i Hilton. 

 

 | Author: Hilton foto: Hilton

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.