Špajza 23. veljače 2016.

Hrvatska pretpremijera: Probajte crni sendvič od crne svinje!

Maximilian
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Pulled pork je totalni hit - nakon ere hamburgera i rebrica, imamo i novu zvijezdu na hrvatskom street food nebu! Već smo spomenuli neka mjesta gdje možete pojesti višesatno pečena svinjska prsa s rebrima, ali ovo što smo otkrili u Maximilianu je jednostavno - sjajno!

Maximilian je bavarski restoran koji se prostire na Radničkoj cesti s leđa Green Golda. Osim što imaju fantasnično njemačko pivo Paulaner u desetak oblika, netom pečene perece s krupnom solju i klasične specijalitete u vidu koljenica, kobasa, bunceka ili austrijskog Kaiserschmarrna, Bavarci su nadaleko poznati i po svom vrhunskom burgeru, koji je baziran na umaku od senfa, pa nema onaj dosadni slatki touch kojem danas teži 99% restorana. I ovdje ga zovu - Bayernburger!

No, ono s čime proljetnu sezonu otvara voditelj lokala Martin Karabajić, totalno nam je zapelo za oko, kako vizualno, tako i okusom. Riječ je naime o prvom u gradu - sendviču od crnog peciva s komadima mesa od crne slavonske svinje!

Maximilian | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Meso dolazi od privatnog mesara, svinje su iz hrvatskog izlova. Nakon obrade se špic rebra tretiraju oko pet sati na više različitih tempteratura u konvektomatu, i nakon kratkog dimljenja - meso za sendvič je spremno. Pecivo radi privatna pekarnica, tijesto je na bazi aktivnog ugljena, a unutra se uz meso još ubacuje umak od senfa, meda i hrena, zatim kremast i ukusan cheddar sir, te lagano ali naglo zapržen luk. Dakle, stvarno bogato, puno, i hoće iscuriti...

"Potrudili smo se izvući maksimum iz mesa, a najveći je gušt kad uzmete kost u ruku, a meso samo spadne na tanjur. Mislim da je ovo maksimum pulled pork sendviča koji možete naći u gradu, i stvarno smo ponosni na to! Kako je riječ o ekskluzivi i stvarno kompliciranom jelu, posluživat ćemo ga svaki dan nakon 16.00 sati", rekao je Martin Karabajić.

Dakle, kako Črna Pepa (radni naslov sendviča, još se glasa za njegovo ime) dolazi prerezana na pola (da se vidi bogatstvo sastojaka, slojeva i boja), moramo priznati da nas je stvarno dojmila. Okus je intenzivan, bogat, jak, nije za ljubitelje neslanog. Meso se samo odvaja, topi i ne pruža previše otpora. Gornji, hrskavo zapečeni sloj rebaraca bi mogao biti mrvu mekši, ali daje tu neku krovnu strukturu, baš kao što cheddar i luk upotpunjavaju sitne međumesne rupice. Meso je proizvod Meat The Kinga, dakle, ne treba ga previše hvaliti, jer ono to čini samim svojim imenom...

Maximilian | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Črna Pepa je nekakav sladokusni povratak u mladost svakoga kome je tata u grah stavljao dimljena rebarca, nekakav de luxe sendvič u kojem vam teta nije samo izrezala tirolsku, nego je netko satima brinuo oko njegovog sastava. Ukratko, ovo je fenomenalan sendvič i stvarno ga trebate probati.

Uz dvostruko crni Sendvič stiže i coleslaw, salatica od kupusa i mrkve nježno dresirana kiselim mlijekom i majonezom, te sjemenkama buče i suncokreta. Idealno za neutralizaciju.

Pili smo točeni Paulanerov Salvator, korizmeno pivo sretnih opata jako kao sam vrag, ali isto tako i ukusno i zamamno. Osam posto alkohola, od kojeg osjetite samo šest, rekli bi znalci, pa nazdravljamo još jednom i planiramo brzi povratak. 

Uglavnom, da ponovimo, jako, jako dobre svinjarije u Maximilianu, dobar vam tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.