Špajza 21. veljače 2023.

Zamrznute palačinke nove su slatke zvijezde TikToka

Američke palačinke
Američke palačinke foto: Ioana Motoc/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Blogerica iz Teksasa razvila je ovu ideju o zamrzavanju pojedinačnih porcija američkih palačinki, a jedan od videa koji je objavila prikupio je više od 10 milijuna lajkova!

Vjerovali ili ne, ali na današnji dan ne jedu svi diljem svijeta krafne! U zemljama engleskog govornog područja današnji dan, odnosno dan prije Čiste srijede, naziva se Dan palačinki (Pancake Day), a obilježava se uživanjem u toj brzoj slastici od lijevanog tijesta prženoj na tavi i s raznim preljevima, namazima i dodacima.

 

Palačinke sa sirom Možda vas zanima... Uz zapečene palačinke sa sirom ne možeš pogriješiti Recepti

 

Prabaka palačinki nastala je u Starom Rimu

Riječ "palačinka" (engl. "pancake") prvi put se u engleskom jeziku pojavila u 15. stoljeću, no već su stari Grci i Rimljani pravili sličnu slasticu naziva alita dolcia, a sastojci su bili brašno, maslinovo ulje, med i zgrušano mlijeko. O palačinkama su se u antičko doba pisale pjesme, a u nekoliko svojih drama spominje ih i slavni Shakespeare.

 | Author: Alesia Kozik/Pexels Jelo vrlo slično palačinkama pripremalo se već u Staroj Grčkoj i Rimu foto: Alesia Kozik/Pexels

Za vrijeme renesanse palačinke su se aromatizirale začinima, ružinom vodicom, sherryjem i jabukama. U današnje vrijeme palačinke su se udomaćile u nacionalnim kuhinjama diljem svijeta te svaka kuhinja ima neku svoju varijaciju.

Slatke zvijezde TikToka

Ovaj put slavimo uz one slatke male američke palačinke, ali na nov, brži i praktičniji način koji je postao pravi hit na TikToku. Video je na TikToku i Instagramu objavio teksaška blogerica Deimante Dabravolskis te vrlo brzo prikupila 10 milijuna lajkova! Riječ je o – zamrznutim palačinkama. Ona, naime, napravi tijesto za palačinke, rasporedi ga u spremnik za led i u svaku kockicu ubaci voće po želji te iz stavi u zamrzivač.

@dliciouslyinspired Full recipe can be found on my Instagram dliciouslyinspired 🤍 #mealprep #mealprepidea #healthymom #busymoms #healthybreakfast #kidrecipes ♬ original sound - Shelby Willis

Ujutro kad priprema doručak, blogerica samo izvadi toliko zaleđenih kockica tijesta koliko želi palačinki, stavi ih na tavu i ispeče. Važna napomena – ova ideja na žalost vrijedi samo za američke palačinke, ne za one tanke kakve mi često pravimo…

 | Author: Marta Dzedyshko/Pexels Ideja o zamrzavanju pojedinačnih porcija tijesta za palačinke svidjela se mnogima foto: Marta Dzedyshko/Pexels

Američke palačinke iz zamrzivača

Sastojci (za 16 palačinki):

  • 4 jaja
  • 125 ml mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 4 žlice javorova sirupa
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 200 g brašna
  • bobičasto voće, komadići čokolade… - za posluživanje

 

Možda vas zanima... Napravi neodoljive palačinke po receptu Paula Hollywooda Recepti

 

Postupak:

  1. Jaja, mlijeko, javorov sirup i ekstrakt vanilije ubaci u zdjelu i dobro promiješaj.
  2. Dodaj prašak za pecivo, sol i brašno, miksaj samo koliko je potrebno da dobiješ jednoličnu smjesu.
  3. Tijesto ulij u kalup za led, u svaku kockicu stavi dodatke po želji (voće, čokoladu…). Zamrzni.
  4. Kad ti se jedu palačinke, zagrij malo ulja u tavi na slaboj vatri i dodaj zamrznute kockice tijesta za palačinke. Trebat će im nekoliko minuta da se odmrznu, a možeš im "pomoći" tako da ih lagano pritisneš o tavu – tako će se brže otopiti.
  5. Okreni palačinku kad je pečena s donje strane.
  6. Po želji dodaj još voća, čokolade, orašastih plodova, preljeva…

 

palačinke Možda vas zanima... Neodoljiv klasik - palačinke s cimetom i šećerom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.