Meso batata može biti od bijele preko žute pa do narančaste boje, a kora mu je bijela, žuta, narančasta, crvena ili ljubičasta. Ovisno o boji, varira i okus, a slatkasti narančasti batat je fin i sirov.
Kad se krumpir procjenjuje po boji, obično je kod domaćih sorti žute kore meso žuto i brašnasto te sadrži više škroba. Lakše se raspada i kremastije je, pa je pogodno za kuhanje, pripremu pirea, knedli i rolada od krumpirova tijesta, juha i variva.
Žuti brašnasti krumpir koristi se i za zgušnjavanje jela. Kod sorti crvene kore, meso bijelo i čvrste strukture najbolje je za pečenje i prženje.
Među namirnicama s neuobičajenom bojom omiljen je i superzdravi crni češnjak. Rabi se u svim jelima u koja se dodaje svježi češnjak, no s obzirom na to da je blažeg slatkastog okusa, popis jela u kojima se upotrebljava još je i duži. Može se dodavati u sva mesna, povrtna i riblja jela, a zbog karamelaste arome - čak i u kolače.
Ljubičaste ili žute mrkve s razgranatim korijenom potječu iz Azije, okusom su slađe i sočnije od narančaste mrkve te imaju više betakarotena od drugih poznatijih vrsta mrkvi.