Špajza 28. studenoga 2017.

Najbolji recepti za savršene polpete

Polpete
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mineralna voda i prašak za pecivo čine povrtne polpete laganijima, a kako bi bile hrskave, uvaljajte ih u smjesu od usitnjenog kikirija i začina, tortilla čipsa ili zobenih pahuljica

Povrtne polpete ili popečke možete pripremiti od obilja sezonskog povrća. Naribajte ga ili skuhajte, pa pasiranu kašu povežite s brašnom i jajem. Poslužiti ih kao ukusan doručak, večeru, međuobrok ili malo predjelo. Popečci se mogu raditi od dizanog tijesta, ali najčešće s dodatkom praška za pecivo ili od tijesta sličnog onom za palačinke, samo gušćim. Povrće poput šparoga, srca artičoka, komadića cvjetače i brokule narežite na komade, pa kratko blanširajte u kipućoj vodi i usitnite vilicom ili nožem.

polpete od tune | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Krumpir je česti dodatak u popečcima, a krumpirovi uštipci spravljaju se na razne načine. U nekim receptima oguljeni krumpir se kuha u posoljenoj vodi, ocijedi i propasira, te pomiješa s razmućenim jajima, malo brašna i drugim sastojcima. Francuzi ga rado pomiješaju s kuhanim i samljevenim špinatom, te uz dodatak maslaca i razmućenih jaja pripremaju smjesu od koje žlicom u ulju prže popečke. Najčešće se krumpir u tijesto nariba sirov i uz druge sastojke prži u vrućem ulju.

Polpete od batata | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Želite li polpete s manje masnoće, oblikovanu smjesu posložite na lim obložen papirom za pečenje. Po vrhu pokapajta svaki s malo maslinovog ulja i pecite u umjereno zagrijanoj pećnici ,dok ne dobe hrskavu koricu. Krumpir prije nego što počnete ribati ostavite oguljenog u vodi, kako bi ispustio višak škroba. Pržite li polpete na ulju, dodajte u smjesu jogurt, kako ne bi upili previše masnoće. Ono što dobar povrtni polpet čini ukusnim zalogajem, osim pomno biranih sastojaka je, njegova hrskava korica i sočna mekoća iznutra.Kako bi bili što prozračniji i rahliji, u smjesu za popečke dodajte malo mineralne vode i praška za pecivo. Povrtni popečci, najčešće se poslužuju uz kiselo vrhnje ili jogurt, te uz sezonsku salatu. Umak obogatite sjeckanim koprom i metvicom, češnjakom i malo limunovog soka.

Recepti:

Polpete od bulgura i tikvica

Popečci od graška, tikvica i sira

Polpeti od batata i piletine

Popečci od krumpira

Hrskavi popečci od tikvica

Popečci s tikvicama i graškom

Polpete s blitvom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.