Pire-krumpir jedan je od najčešćih priloga jelima i bilo bi šteta ne napraviti ga savršeno. Kako bi izbjegla greške, donosimo ti nekoliko korisnih savjeta.
Za početak, najbitnije je odabrati pravu vrstu krumpira. Uvijek odaberi onaj s visokim postotkom škroba jer su savršeni za gnječenje. Najidealniji bi bili lički krumpiri sorte Desirre i Victoria.
Krumpir uvijek treba rezati na jednake komade kako bi se ravnomjernije skuhali.
Iako se većina namirnica trebaju kuhati u kipućoj vodi, s krumpirom je drugačije. Kad narežeš krumpir, stavi ga u lonac s hladnom posoljenom vodom, pokrij i pusti da voda proključa. Smanji vatru i kuhaj dok krumpir ne omekša.
Krumpir dobro ocijedi nakon kuhanja ako želiš imati puni okus krumpira, a ne vode u ustima. Zato lagano podgrij ocijeđeni krumpir prije gnječenja.
Kod dodavanja mlijeka ili vrhnja obavezno pripazi na količinu, jer sigurno ne želite dobiti juhu od krumpira. Prije dodavanja maslaca pobrinite se da ga na vrijeme izvadiš iz hladnjaka kako bi bio sobne temperature, a zatim ga izgnječi s toplim mlijeko ili vrhnjem. Tako će se sastojci lakše sljubiti s krumpirom.
Za kraj, nemojte se bojati začiniti krumpir solju i paprom. Poigrajte se i drugim začinima poput peršina.