Špajza 12. listopada 2019.

Želiš savršeni pire krumpir? Onda prati ove savjete

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pire-krumpir najjednostavnije je jelo za pripremu, ali male pogreške lako se mogu potkrasti.

Pire-krumpir jedan je od najčešćih priloga jelima i bilo bi šteta ne napraviti ga savršeno.  Kako bi izbjegla greške, donosimo ti nekoliko korisnih savjeta.

Za početak, najbitnije je odabrati pravu vrstu krumpira. Uvijek odaberi onaj s visokim postotkom škroba jer su savršeni za gnječenje. Najidealniji bi bili lički krumpiri sorte Desirre i Victoria. 

Krumpir uvijek treba rezati na jednake komade kako bi se ravnomjernije skuhali. 

 

Možda vas zanima... Pire krumpir iz pećnice - jer pirea uvijek napraviš previše! Recepti

 

Iako se većina namirnica trebaju kuhati u kipućoj vodi, s krumpirom je drugačije. Kad narežeš krumpir, stavi ga u lonac s hladnom posoljenom vodom, pokrij i pusti da voda proključa. Smanji vatru i kuhaj dok krumpir ne omekša. 

Krumpir dobro ocijedi nakon kuhanja ako želiš imati puni okus krumpira, a ne vode u ustima.  Zato lagano podgrij ocijeđeni krumpir prije gnječenja.

pire krumpir | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kod dodavanja mlijeka ili vrhnja obavezno pripazi na količinu, jer sigurno ne želite dobiti juhu od krumpira. Prije dodavanja maslaca pobrinite se da ga na vrijeme izvadiš iz hladnjaka kako bi bio sobne temperature, a zatim ga izgnječi s toplim mlijeko ili vrhnjem. Tako će se sastojci lakše sljubiti s krumpirom.

 

Možda vas zanima... Četiri verzije pire krumpira Mary Berry Recepti

 

Za kraj, nemojte se bojati začiniti krumpir solju i paprom. Poigrajte se i drugim začinima poput peršina.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.