Proteklog vikenda u Jaškovu je održano 9. izdanje popularnog Štrudlafesta, na kojem je odabrana i najbolja ovogodišnja štrudla
Proteklog vikenda u Jaškovu je održano 9. izdanje popularne slasne manifestacije Štrudlafest u sklopu koje su se degustirale slane i slatke štrudle, istraživao ozaljski kraj, uživalo u dobroj zabavi...
Naravno, održano je i tradicionalno natjecanje u pečenju štrudli, a najbolju štrudlu ispekle su Božica Šimunčić, Martina Marušić Britvec i Ana Kordić iz Nikola Tesla Experience centra iz Karlovca. Ove odlično raspoložene dame oduševile su štrudlom od šljiva, jabuka i smokava.
Pobjednice - Božica Šimunčić, Martina Marušić Britvec i Ana Kordić iz Nikola Tesla Experience centra iz Karlovca
foto: Demjan Rožman
Najtraženija štrudla od janjetine
Održane su i brojne radionice, pout one u kojoj su se u štrudlu dodavale i pive, a stigli su i gosti iz Amerike i Austrije koji su predstavili svoje verzije štrudli. Cijene štrudli kretale su se od 1.50 do 3.50 eura, a među najtraženijim štrudlama bila je štrudla od janjetine - nabavili smo recept te ga donosimo u nastavku!
Štrudla od janjetine
TIJESTO
Sastojci
-
Brašno
480
g
-
Suncokretovo ulje
300
ml
-
Sol
20
g
-
Voda
300
ml
NADJEV
Sastojci
-
Mljeveno meso - janjetina
1800
g
-
Sol
-
Svježe mljeveni crni papar
-
Luk
2
kom
-
Suncokretovo ulje
-
Listići svježeg peršina
Postupak
-
Na tavi na ulju pržiti sitno isjeckani luk dok se ne zazlati.
-
Na luk dodati meso, pirjati oko 45 minuta do sat vremena. Po potrebi dodavati vodu. Ohladiti smjesu.
-
Dok se meso pirja, od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta.
-
Razvaljati tijesto valjkom i namazati ga uljem te ostaviti ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.
-
Prstima pažljivo razvući tijesto što je tanje moguće.
-
Na razvučeno tijesto, do polovice tijesta, staviti nadjev, a drugom polovicom zarolati štrudlu.
-
Zarolanu štrudlu premaži uljem.
-
Štrudlu staviti u lim za pečenje prethodno premazan uljem ili obložen papirom za pečenje.
-
Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.
-
Po želji vruću štrudlu posipati nasjeckanim svježim listićima peršina ili poslužiti uz umak od domaćeg svježeg sira i vrhnja.
Pogledaj i ove odlične fotografije koje savršeno dočaravaju odličnu atmosferu na 9. Štrudlafestu!
Štrudlafest 2024.
foto: Demjan Rožman
Štrudlafest 2024.
foto: Demjan Rožman
Štrudlafest 2024.
foto: Demjan Rožman
Štrudlafest 2024.
foto: Demjan Rožman
Štrudlafest 2024.
foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Štrudlafest 2024.
foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Štrudlafest 2024.
foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Štrudlafest 2024.
foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Štrudlafest 2024.
foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL