Špajza 28. studenoga 2016.

Koliko dugo vaše namirnice mogu stajati u hladnjaku

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavnim trikovima naučite koliko dugo može stajati vaša hrana pa se poštedite bespotrebnog bacanja omiljenih namirnica.

Donosimo vam jednostavne savjete vezane uz rok trajanja najčešćih namirnica u vašem hladnjaku koji se mogu primijeniti na gotovo svaku istu ili sličnu namirnicu.

Jaja u hladnjaku mogu stajati od tri do pet tjedana, ovisno o svježini istih kada ih kupujete. Ona iz trgovine, koje su duže vremena stajale na polici imat će kraći rok trajanja dok će ona provjereno svježa biti dobra za pripremu nešto duže vremena. Kako bi provjerili jesu li još uvijek svježa, uvijek se možete poslužiti trikom ubacivanja jaja u vodu. Potone li jaje, ono je još uvijek dobro za konzumiranje, a ostane li plutati svakako ga bacite.

Jaja | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Bez obzira na datum otisnut na pakiranju, jogurt u hladnjaku može stajati do dva tjedna. Pojave li se na površini žute naslage, tek tada možete biti sigurni da je jogurt pokvaren.

Mljeveno miješano meso u hladnjaku može stajati tek dan ili dva od dana kupovine, ali odlučite li ga smrznuti, ono će držati i do četiri mjeseca.
Piletina i pureće meso u hladnjaku također mogu stajati tek dan ili dva, ali u zamrzivaču će izdržati i do devet mjeseci.

Svima omiljeni sastojci sendviča, naresci, šunka i salame, u hladnjaku mogu stajati od tri do pet dana od kupovine ili otvaranja pakiranja dok suhe kobasice mogu izdržati i do mjesec dana.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.