Autor brojnih kuharica, član žirija prestižnih međunarodnih kulinarskih natjecanja i omiljeno lice kanala 24Kitchen Rudolph van Veen u sklopu predstavljanja emisije 'Rudolphova slatka ljetna tura' posjetio je Hrvatsku. U društvu mladog i nagrađivanog varaždinskog chefa Marina Pozdera, Rudolph je za posjetitelje City Centera one East jučer pripremio pravi kulinarski show, oduševio ih svojim receptom te još jednom dokazao da je ne samo vrsni slastičar, već i majstor slanih delicija.
Slavni chef napravio je slanu tortu od salate s krem sirom i trganom piletinom, a posjetitelji centra dočekali su ga s poklonima poput domaćih likera i čokolade. Publika je pokazala da je dobro upoznata s Rudolphovim receptima, a najveći obožavatelji još čuvaju fotografije od njegovog zadnjeg posjeta otprije devet godina.
U kulinarskom natjecanju gastro blogeri Mile Butorac i Sandra Rončević te popularna lovkinja iz kviza 'Potjera' Morana Zibar radili su svoja omiljena tradicionalna hrvatska jela za Rudolpha. Pred njim je bila teška odluka biranja najukusnijeg jela večeri – tačke s pekmezom koje je pripremio Mile, trganci s vrhnjem i slaninom koje je predstavila Sandra ili pak Moranin adut u rukavu – neodoljiva fritaja sa šparogama.
Vičan žiriranju i odabiru najboljih jela, Rudolph je prepoznao Sandrin talent i proglasio ju pobjednicom gastro izazova, te predao bogate nagrade koje su omogućili Vindija, Electrolux i City Center one East, partneri projekta.
"Drago mi je što sam dobio priliku družiti se ponovno s hrvatskom publikom i što ste mi predstavili tradicionalna jela. Ovo potvrđuje da se kod vas čuvaju i s generacije na generaciju prenose odlični recepti, kao i navika korištenja domaćih namirnica.
Naravno, svaki od troje natjecatelja je sa sobom imao i ključni sastojak svakog izvrsnog jela: spremljeno s ljubavlju i veseljem", rekao je Rudolph kojeg su posebno oduševila djeca koja su ga okružila na pozornici s mnoštvom zanimljivih pitanja, a među njima je bilo i onih s već zavidnim kulinarskim iskustvom.
Nakon ispunjenog dana u kojem je obišao Dolac, poznati zagrebački bistro Broom44 te programa u centru, karizmatični chef sa zadovoljstvom se zadržao s obožavateljima koji su čekali u redu za njegov autogram i fotografiju. Van Veen Hrvatsku pamti po ukusnim štruklima, paškom siru, kremšnitama i pašticadi koje je probao prilikom prve posjete.
Rudolpha pratimo u čak četiri emisije na kanalu 24Kitchen, dok nam s nevjerojatnom lakoćom priprema slatke i slane delicije - od ponedjeljka do petka u 17 sati.
U nastavku donosimo i njegov recept za prefinu slanu tortu, kojom odsad i ti možeš zadiviti svoje goste.
Slana torta od salate s krem sirom i trganom piletinom
(za 6-8 osoba)
Ovo je izuzetno ukusna salata od trgane piletine i krem sira u obliku slane torte. Bilo da želiš privući pažnju gostima za stolom, poslužiti ukusan zalogaj na romantičnom spoju ili pak tražiš ideju za neuobičajenu rođendansku tortu, za osobe koje ne vole slatko – ovo je savršen recept za tebe!
Ostatke kuhane ili pečene piletine iskoristi za pripremu kremaste slane torte u pusti mašti na volju prilikom ukrašavanja ovog kulinarskog remek-djela.
Sastojci:
- 2 pileća batka
- 12 šnita kruha
- 1 žlica majoneze
- 1 žlica senfa
- 500 g krem sira
- 50 g crème fraiche
- 1 jaje (tvrdo kuhano/8 minuta)
- 1 narančasta paprika
- 1 kiseli krastavac
- 50 g ribanog sira
- 1 vezica svježeg vlasca
- sol i papar
- mala vezica svježih rotkvica (cijelih)
- šaka žutih i crvenih cherry rajčica
- 1 obična grbaštica
Postupak:
- Koristi kalup za tortu bez dna. Ukloni koru sa šnita kruha i izreži tri kruga promjera 15-20 cm.
- Piletinu uz pomoć dvije vilice raskomadaj na komadiće. Pomiješaj piletinu je s majonezom, senfom, polovicom količine krem sira i crème fraicheom.
- U salatu dodaj ribani sir, papriku narezanu na kockice, kiseli krastavac i tvrdo kuhano jaje, posoli i popapri po želji. Ova salata bit će kao nadjev slane torte.
- Stavite kalup za tortu bez dna na tanjur za posluživanje i počni s izradom slojeva za koje ćeš koristiti pripremljene šnite kruha.
- Naizmjence dodaj sloj kruha pa sloj pileće krem salate.
- Prekrij cijelu tortu slojem običnog krem sira. Ukrasi tortu nitima svježeg vlasca sa strane te cherry rajčicama, rotkvicama i običnom grbašticom.
- Pusti da se torta stisne u hladnjaku barem barem sat vremena prije posluživanja.